Tekelleşme dergileri vuruyor

Varlık dergisi, dağıtım şartları nedeniyle zorluk yaşıyor

Yayınlanma: 30.07.2019 - 20:22
Abone Ol google-news

Dergiden yapılan açıklamada “Belli başlı şehirler dışındaki okura ulaşmak hiç bu kadar zorlaşmamıştı” denilirken, daha sonra D&R ile bir diyalog kuruldu. Yine de dergi ağustosta D&R’da olmayabilir

Varlık dergisinden 29 Temmuz’da bir açıklama yapılarak ağustos ayından itibaren derginin D&R’larda bulunamayacağı belirtildi. D&R’ın sadece Dünya ve Turkuvaz olmak üzere iki dağıtım şirketiyle çalıştığının söylendiği açıklamada, “Dünya Dağıtım mali açıdan zor durumda olduğundan bize ödeme yapamıyor, diğer seçenek Turkuvaz Dağıtım’ın maddi taleplerini ise -Türkiye’de bir edebiyat dergisi için çok ağır olduğundan- biz karşılayamıyoruz” denildi. 
Açıklamada ayrıca tekelleşme vurgusu da yapılırken, “Edebiyat dergilerinin dağıtım sorunu yeni değil elbette ama belli başlı şehirler dışındaki okura ulaşmak hiç bu kadar zorlaşmamıştı, tekelleşmenin verdiği zarar büyük. Daha çok bağımsız kitabeviyle işbirliği yapmak istiyoruz” ifadeleri kullanıldı. 
Konuyla ilgili görüştüğümüz Varlık dergisi editörü Mehmet Erte, yaşanan sıkıntının detaylarını şu şekilde açıkladı: “Edebiyat dergilerinin dağıtım sorunu ne yeni ne de sadece Varlık’a özgü. Yıllar önce Yay-Sat dağıtım bedeli olarak çok yüksek bir rakam istediğinde zaten çoğumuz bunu karşılayamamış, ülke genelindeki gazete bayilerinden çekilmiştik, dolayısıyla edebiyat dergileri pek çok ilde, ilçede bulunamaz oldu, çünkü Türkiye’de her yerde kitabevi olmadığı gibi, her kitabevi de dergi satmıyor. İlk şiirim Aralık 1999’da Varlık’ta yayımlandığında dergiyi İzmir-Çeşme’de Şeker Market’ten almıştım, orada kalmamış olsaydı, başka bir yerden de bulabilirdim, ama çok değil, üç dört yıl sonra dergi hiçbir yerde bulunamaz oldu, orada edebiyat dergisi satan bir kitabevi yok. Bugünse kitabevi olarak sadece bir tek D&R var merkezde ve edebiyat dergisi satmıyor.”

Bağımsız kitabevleriyle işbirliği...
Erte, çalışmayı bıraktıkları dağıtım şirketinin de Anadolu’daki D&R’lara dergi dağıtmakta çok başarılı olamadığını, mesela okurlarının son bir yıldır Varlık’ı Diyarbakır D&R’da bulamamaktan şikâyetçi olduğunu belirtti.
Açıklamada, “Daha çok bağımsız kitabeviyle işbirliği yapmak istiyoruz” denilerek, “Varlık’ı raflarında bulundurmak isteyen kitabevleri çalıştığımız dağıtımcı, vb. konularda bilgi almak için bize yazabilir veya telefonla ulaşabilirler. Hem dergimizi edinmek hem de 86 yıllık dijital arşivimize erişmek isteyenler ise varlikonline.com adresinden Varlık’a abone olabilirler” çağrısı yapılmıştı. Bu konuya da açıklık getiren Erte, “Birçok kitabevi zaten dergi satışından istediği geliri elde edemediği veya hiç dergi satamadığı için edebiyat dergisi bulundurmuyor raflarında. Gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, yayıncılık ve kitap satışı alanlarında da haksız rekabetin önüne geçilmeli. Bağımsız kitabevleri güçlendirilmeli. İnsanlar bağımsız kitabevlerinden alışverişe teşvik edilmeli. Böylece hem kitabın değeri artar hem de bugün veya yarın karşımıza dikilecek bir tekelin mağduru olmayız” değerlendirmesini yaptı.

D&R İLE ANLAŞMA SAĞLANDI

Konuyla ilgili daha sonra bir gelişme yaşandı. Varlık’ın açıklamasının üzerine D&R ve Varlık Yayınları arasında yeni bir diyalog kuruldu ve anlaşma sağlandı. Bundan böyle Varlık dergisi başka bir dağıtım şirketi aracılığıyla D&R’larda satılabilecek. Ancak yine de Ağustos ayında Varlık’ın D&R’larda olup olmayacağı veya ne oranda bulunacağı belirsizliğini koruyor.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler