Hayvandan nakil yakında

Dokusu insana en benzer hayvan olan domuzlardaki zararlı genler ayıklandı. Çalışmanın organ naklinde çığır açacağı belirtiliyor.

Yayınlanma: 11.08.2017 - 18:44
Abone Ol google-news

 

Bilim insanları organ naklinde çığır açacak bir çalışmaya imza attı. İnsan embriyosundaki sorunlu genleri temizleyerek kalıtsal hastalıkların aktarılmasının önüne geçen bilim insanları hayvan organlarının insanlara nakledilmesinin önündeki engeli kaldırmaya bir adım daha yaklaştı. İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre; bilim insanları on yıllardır insan vücudu tarafından reddedilmeyecek bir domuz dokusu geliştirmeye çalışıyordu. Organları hem boyut hem de işlev olarak insanlarınkine çok benzer olan domuzların tüm DNA’ları, insan hücrelerini etkileyen ve organ naklini imkânsız kılan virüsler içeriyor.

Harvard Üniversitesi’nden Profesör George Church ve ekibi, gen düzeltme teknolojisi kullanarak virüsleri domuzların genomundan temizledi. Sonrasında embriyolar dişi bir domuza nakledilerek sağlıklı 37 domuz yetiştirildi. Sterilize domuz dokuları halihazırda kalp kapakçığı ya da kornea nakli gibi operasyonlarda kullanılırken, bilim insanları böbrek gibi domuz organlarının insana nakledilmesiyle bağışçı sıkıntısının ortadan kalkacağını düşünüyor. Cambridge Üniversitesi Veterinerlik Bilimi Profesörü Ian McConnell, “Retrovirüslerin bulaşma riskinin ortadan kaldırıldığı bu çalışma umut verici bir ilk adım” dedi. Nakillerde domuz organlarının kullanılması fikri bilim dünyasını 1990’lı yıllardan beri meşgul ediyor. Ancak 1998’de Dr. Fishman ve arkadaşları, domuz DNA’sında gizli virüsleri keşfetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler