Hindistan'da 5 bin yıllık süpernova çizimi

Keşmir bölgesinde keşfedilen bir kaya çizimini süpernovanın ve gökyüzü haritasına dair en eski kayıt olduğu düşünülüyor. 5 bin yıllık resim, şimdiye kadar keşfedilen en eski ölen yıldız tasviri olabilir.

Yayınlanma: 18.01.2018 - 09:25
Abone Ol google-news

Astrofizikçilerin Keşmir bölgesinde keşfettiği bir kaya resminin bir süpernovanın ve gökyüzü haritasının muhtemelen şimdiye kadar çizilmiş olan en eski kaydı olduğu düşünülüyor. Resim, altta hayvan ve insan figürleriyle, gökyüzünde iki parlak objeyi gösteriyor. Bulguyu ayrıntılandıran bir çalışma Hint Bilim Tarihi Dergisi’nde yayımlandı. Bu yeni keşfin detaylarını Arkeofili sitesinde Dilara Uçar şöyle anlattı:

Hindistan’ın Keşmir bölgesinde bulunan yaklaşık 5 bin yıllık kaya resmi, şimdiye kadar keşfedilen en eski ölen yıldız tasviri olabilir.

Bir gece gökyüzüne bakıp iki ay gördüğünüzü hayal edin. Bu olay, 2017’de gerçekleşmiş olsaydı, sosyal medya bu olayın fotoğraflarıyla dolup taşardı. Haber kanalları, gökbilimcilere neler olduğunu açıklamalarını sağlayacak ve doğaüstü bir olgu değil, muhtemelen patlayan bir yıldız yani bir süpernovanın olduğunu söyleyeceklerdi. Teleskoplar saatler geçtikten sonra, korkunç kaderi yaşayan yıldızı izleyecekti. Ve sonra gelecek haftalarda büyük olasılıkla, gökyüzünde çok, çok, çok parlak bir yıldızın varlığından keyif alacaktınız.

Şimdi 5 bin yıl önce aynı manzarayı gördüğünüzü hayal edin. Üstelik kabilenizdeki hiç kimsenin de, neden gece gökyüzünde aniden ekstra süper-aydınlık bir cisim belirdiğine dair bir fikri yok. Danışmak için yazılı veya resimsel hiçbir kayıt yok. Bununla birlikte, sizin ve kabilenizdeki insanlardan başkasına, yakınlardaki rakip kabilelerden birine sorma riskine de tabii ki girmeyeceksiniz. Tek yapabileceğiniz, bu tuhaflık hakkında merak duymak ve belki de en sevdiğiniz sanatsal araç ile ifade etmek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler