Temel liselere geçişe önlem

Anadolu liseleri, temel liselere geçişi önlemek için öğrencilerin önüne cazip seçenekler sunmaya başladı. Öğretmenler, yıllarca çalışarak girdikleri iyi Anadolu liselerini bırakarak temel liselere giden öğrencilerin ilerde çok pişman olabileceklerini söylüyor.

Yayınlanma: 19.06.2015 - 10:09
Abone Ol google-news

Kadıköy’de, eskiden dershanelerin bulunduğu bitişik nizam binalarla dolu sokaklarda şimdi temel liseler var. Anadolu liselerini boşaltan öğrenciler, hayallerindeki üniversiteye girebilmek umuduyla akın akın bu liselere kayıt yaptırıyor. Şimdiden yarı yarıya boşalan Anadolu liseleri ise öğrenci kaybını önlemek için bir dizi önlem almaya çalışıyor.

İstanbul Kadıköy Lisesi Müdürlüğü, son sınıflardan temel liselere geçişlerin önünü almak amacıyla 11. sınıf velileri ve öğrencilerinin katılımıyla bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan yönetici ve öğretmenler, çok yüksek puanla girilen Anadolu liselerinde bile öğrencilerin neredeyse yarısının temel liselere kayıt yaptırdığını, bunun gelecekte öğrenci ve veliler üzerinde “travma” yaratabileceğini, öğrencilerin yüksek puanla girdikleri, tarihi, geleneği olan liseler yerine apartmanlarda kurulan “dershane liseler”den diploma almalarının geleceklerini etkileyeceğini vurguladılar.

Öğrenci ve velileri, dershanelerin kapatılmasının öğrencileri etkilemeyeceği konusunda ikna etmeye çalışan öğretmenlerin verdikleri bilgiye göre, düzenlenen programla bu okulda, ağustos sonundan 2016 Haziran ayına kadar haftanın 5 günü ücretsiz kurs yapılacak.

Bu arada Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada bazı dershanelerin temel lise ruhsatı almadan kayıt aldığı belirtilirken, veliler de bu kurumlara kayıt yaptırmamaları konusunda uyarıldı. MEB’in yayınladığı rakamlara göre ise şu ana kadar 480 dershaneye temel lise ruhsatı verildi.

 

Temel lise soru işareti

Öğrenciler, üniversiteyi kazanamama korkusuyla onca çabayla kazandıkları okulları bırakıp temel ve hazırlık liselerine kayıt yaptırırken bir eğitimci, öğrenci ve velileri bu okullarla ilgili şöyle uyarıyor:

“Sadece, çok güçlü dershanelerden dönen temel liseler, haftada 40-52 saat yüz yüze ders ya da etütle, minimum 15-16 bin TL ücret ile az sayıda öğrenciye, eskinin özel sınıfları gibi sınıflarda başarılı olabilirler. Diğerlerinin büyük kısmı her şeyi bir yana bırakıp kaçak dershane gibi sadece sınavla ilgili dersleri yapar ama altyapı eksikse başarılı da olamazlar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler