Tepki beni şaşırtmadı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ı eleştiren “Akıyordu!” adlı çalışması, 23. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’ndaki “Müdahale Var mı?” sergisine müdahale edilerek savcılık kararıyla çıkarıldığından beri herkesin gözü, çalışmanın sahibi “Nova Kozmikova”nın üzerinde.

Yayınlanma: 13.11.2013 - 13:44
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ı eleştiren “Akıyordu!” adlı çalışması, 23. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’ndaki “Müdahale Var mı?” sergisine müdahale edilerek savcılık kararıyla çıkarıldığından beri herkesin gözü, çalışmanın sahibi “Nova Kozmikova”nın üzerinde. Neden takma isim kullandığı, yabancı bir sanatçı olup olmadığı konuşuldu. Acaba olup biteni o nasıl yorumluyordu? 

Sanatçıya merak edilenleri sorduk. Sohbetimiz de ister istemez o bildik soruyla başladı: “Sizi tanıyabilir miyiz?”

Temel olarak endüstri ürünleri tasarımı eğitimi almış bir zanaatkârım ben. Geri dönüştürülebilen parçalar, atıkla, fotoğraflar ve resimlerle iş üretiyorum. Aradığım değil de bulduğum objelerle çalışıyorum.”

Gerçekten kimliğini gizliyor mu?

İki senedir yaptığım işlerin altında Kozmikova adını kullanıyorum, bu gizleme çabası değil sadece bir seçim. Bunca hızlanmış bir iletişim ortamında neyi, ne kadar gizleyebilirsiniz ki?”

İşinin sergiden kaldırılmasına ise hiç şaşırmamış. “Sergi öncesi yaptığım çalışma- nın tepki göreceği üzerine şakalar yapıyorduk ama yasaklama ve ardından gelen soruşturma beklediğimizin ötesinde bir hızla gerçekleşti” demekle yetiniyor. 


Tablonun, özellikle sosyal medyada bu kadar çok ilgi görmesini ise şöyle yorumluyor: “Başbakan’ın söylediği onca zırvalığın bir yerlerinden taştığını görmeyi (elbet simgesel olarak bile olsa) herkes istiyordu.”

Yaşananların yankısı büyük oldu. Peki ona nasıl tepkiler geldi?

Bana ulaşan bir işte, bir arkadaş benim kolajın sadece akan kısımlarını kırmızı fon üzerinde bırakıp ‘suç unsuru’ olan Tayyip Erdoğan fotoğrafını silmişti. Bu karşılık ve devamlılık beni çok sevindirdi.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler