Terör, turizme bir ‘S’ daha ekledi

Sektörün ‘güneş-deniz-kum’ unvanına terör saldırıları nedeniyle güvenlik de eklendi. Türkiye Turizmde Rekabet Edebilirlik Endeksi’nde terörde sondan 23. sırada.

Yayınlanma: 19.11.2015 - 02:18
Abone Ol google-news

Terör nedeniyle turizmde 3 S, 4 S oldu. Sektörün bugüne kadar ana gövdesini oluşturan güneşdeniz- kum’un İngilizce baş harfleri Sea-Sand-Sun ‘3 S’ye ‘Securite’ güvenlik’in S’si eklendi.

Resort Dergisi’nin 5. Uluslararası Resort Turizm Kongresi için hazırladığı ‘Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği’ araştırmasında Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) uluslararası alanda artan terör olaylarından hareketle güvenlik konusunu ülkelerin rekabet edebilirlik endeksine dahil ettiği belirtiliyor.

WEF’in Rekabet Endeksi Raporu- 2015’te, Mısır Şarm el Şeyh, Tayland, Ukrayna, Madrid ve Londra’da meydana gelen terör olaylarının güvenlik konusunun yalnız bazı bölge ve ülkeler için değil uluslararası alanda bir sorun haline geldiği vurgulanıyor.

Türkiye güvenli değil

Türkiye Turizmde Rekabet Edebilirlik Endeksi’nde terör bölümünde 142 ülke arasında 121. sırada yer alıyor. Güvenlik sıralamasında Finlandiya en güvenli ülke olurken, listenin sonunda Nijerya bulunuyor. Ekin Grubu, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) işbirliği ve DenizBank sporsorluğunda gerçekleştirilen 5. Uluslararası Resort Turizm Kongresi, 26-27 Kasım’da Antalya’da Aska Lara Resort’te yapılacak. Kongre öncesi düzenlenen toplantıda konuşan AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rus uçağının düşürülmesinden sonra Mısır Şarm el Şeyh’e gidecek 50 bin civarındaki turistin rezervasyon değişikliğine gideceğini öngördüklerini, bunların bir kısmının Antalya’ya yönelebileceklerini söyledi.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık da “Terör olayları başka bir boyuta taşınmazsa 2016, 2015’ten daha iyi geçecek” diye konuştu. Toplantıda eski bakanlardan Bahattin Yücel de terör olaylarının özellikle kültür turlarını bitirdiğini söyledi. Yücel, “Resmi rakamlarla Türkiye’ye 40 milyon civarında turist geliyor. Ancak yurtdışındaki Türkler de Türkiye’ye geldiğinde turist sayılıyor. Gerçekten gelen turist sayısı 27 milyon civarında” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler