THY işçileri geri alındı ama sözleşme işçilere gösterilmiyor

Hava İş, THY ile imzaladığı TİS kapsamında 305 işçinin geri alındığını açıkladı ancak sendikada bekleyen ve hak kaybına uğradıklarından endişeli işçiler TİS'in kendilerine gösterilmediğini belirtiyor.

Yayınlanma: 20.12.2013 - 16:47
Abone Ol google-news

Hava İş Sendikası Türk Hava Yolları (THY) ile arasında yapılan 24. dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) kapsamında işten atılan 305 işçiyi geri alındığını açıkladı. bianet'in haberine göre sendika binasından toplanan işçiler TİS'in kendilerine gösterilemediğini ve hak kayıpları olduğuna dair endişe taşıdıklarını belirtiyor. Hava İş yönetiminden bir kişi ise TİS'in web sitelerinde kısa sürede yayınlanacağını belirtti.

Yaklaşık yedi ay önce TİS'teki hak kayıplarına karşı direndikleri için işten atılan 305 THY işçisinin büyük bir kısmı zaten işe iade davasını kazanmıştı ancak işe geri alınmıyordu.

8 Aralık'ta Hava İş yönetiminin değişmesinin ardından Hava İş Başkanı Atila Ayçin'in yerine Ali Kemal Tatlıbal gelmişti. Ve dün de yeni yönetim THY ile iki yıllık TİS imzaladı. TİS kapsamında 305 işçinin işe geri alındığı açıklandı.

İşçiler bugün sendikada toplanarak TİS'in kendilerine gösterilmesini istedi ancak bir sonuç alamadı.

 

İş Kanunu'ndan mı çıkartıldılar?

Bir işçi, sendikada bekleyişlerini sürdürdüklerini belirterek TİS'te hak kaybı yaşadıklarına dair endişe taşıdıklarını belirtti. "Hakkımız olmasına rağmen TİS bize gösterilmiyor bu da bizde hak kaybına uğradığımıza dair endişeler yarattı. Her şey belirsiz sadece aldığımız duyumlar var.

"Anladığımız kadarıyla TİS'le korunan uçuş personelinin İş Kanunu'na tabi olması ortadan kaldırılmış. Yani bu da işten atıldığımızda dava açmamızın ortadan kalkması anlamına geliyor.

"Dinlenme hakkı vb gibi durumları düzenleyen Rev 3'ün kaldırıldığı belirtiliyor. Ama bunun başka bir isim altında tekrar ortaya çıkıp çıkmayacağı yani bir koruma kalkanı olup olmadığı bilinmiyor.

"Yine part time sistemi kaldırıldı deniyor. Ancak eskiden ilk işe başlayan ücreti yüzde 80'inini alırdı şimdi onu yüzde 55'e düşürmüşler yani part time'ın kaldırılmasının bir anlamı kalmamış oluyor. "

 

Hava İş'in TİS açıklaması

Hava İş'in açıklamasına göre, yapılan anlaşmaya göre ücretlere 1 yıl yüzde 5 + yüzde 3 takip eden yıllar içinse her altı ayda bir yüzde 3 oranında ücret artışı yapılacak. "Tüm üyelere bir defaya mahsus olmak üzere 2013 yılında çalıştıkları gün sayısına orantılı olarak 5.500 TL brüt ödeme yapılacak.

Sosyal yardım ödemesinde ve diğer sosyal haklarda da önemli kazanımlar elde edildi. Kabin memurlarının yeni işe girişlerinde uygulanan part-time çalışma kaldırıldı. Rev 3 Uçuş Prosedürünün kaldırılması hususunda da mutabakat sağlandı."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler