Toğuç 21 yıl sonra dönüyor

Eski DEP milletvekili Nizamettin Toğuç, 21 yıl sonra Türkiye’ye dönüyor. Toğuç, memleketi olan ve Mehmet Sincar ile suikasta uğradığı Batman’a yerleşeceğini açıkladı.

Yayınlanma: 28.04.2015 - 06:15
Abone Ol google-news

Eski DEP Milletvekili, Nizamettin Toğuç 21 yıl sonra bugün Türkiye’ye dönüyor. Türkiye’ye dönmeden önce Cumhuriyet’e konuşan Toğuç, HDP’nin seçim çalışmalarına destek vereceğini belirterek, “21 yıl önce bırakmış olduğum yerden tekrar başlayacağım. Seçim çalışmalarına memleketim ve suikasta uğradığım Batman’a yerleşerek başlayacağım. İnsanın doğup yaşadığı topraklardan uzaklarda olması hiç kolay değil. Yurtdışında olduğum süre içerisinde annemi ve çok yakın akrabalarımı kaybettim. Gidemedim” dedi. DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın öldürüldüğü suikasten yaralı kurtulan Toğuç, “Üzerimize sürekli ateş ediliyordu. Yerdeyken ayağımda kan olduğunu gördüm. Meğer iki omuzumdan ve sırtımdan vurulmuşum, hiç farkında bile değildim. Hastaneye girdiğimde kan kaybından koridora düştüm. Saatler sonra gözlerimi açtığımda hastanenin odasında kendimi buldum. Bu sıralar Sincan’ın öldürüldüğünü bilmiyordum. Günler sonra bana söylediler. Onun için kardeş gibiydik. Öldüğünü öğrenince günlerce göz yaşı döktüm” diye konuştu.

DEP milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak’ın dokunulmazlıklarının kaldırılıp cezaevine konulmalarının ardından Remzi Kartal, Zübeyir Aydar, Naif Güneş, Mahmut Kılınç ve Ali Yiğit ile birlikte Avrupa’ya giden, Avrupa Kürt Federasyonları Genel Başkanlığı’nı yürüten Nizamettin Toğuç, 21 yıl sonra bugün Türkiye’ye dönüyor. Almanya’ın Köln kentinden sabaha karşı 05.00 sıralarında bindiği tarifeli uçak saat 09.20’de Ankara Esenboğa Havalimanı’na inecek olan Toğuç’u, HDP milletvekilleri karşılayacak. Türkiye’ye dönmeden önce Brüksel’de Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Toğuç, sürgündeki 21 yılın kendisi için çok zor geçtiğini belirterek, “İnsanın doğduğu ve yaşadığı topraklardan uzakta olması hiç kolay değil.Türkiye’den çıktığım yıllar içerisinde bir İtalyan gazeteci benimle röportaj yapmıştı. Bana, ‘çok üzgün duruyorsunuz, köyünüz çok mu güzeldi?’ diye sordu. Ben de ‘benim için köyüm bir cennettir ama yaşam olarak ise bir cehennem’ dedim. İnsanın doğup yaşadığı topraklardan uzaklarda olması hiç kolay değil. Benim yurtdışında olduğum süre içerisinde annemi ve çok yakın akrabalarımı kaybettim. Gidemedim. Zaten bizim köyle birlikte bölgede 4 bine yakın köy yakılmıştı” dedi.

Türkiye’ye döndüğünde HDP’nin seçim çalışmalarına destek vereceğini ifade eden Toğuç, “Türkiye’de HDP’nin seçim çalışmalarına katkılarda bulunarak, 21 yıl önce bırakmış olduğum yerden tekrar başlayacağım. Seçim çalışmalarına memleketim ve suikasta uğradığım Batman’a yerleşerek başlayacağım. Türkiye’nin içinde bulunduğu bu tek adamlık yönetimine ‘dur’ demek için HDP’nin kesinlikle barajı aşıp meclise girmesi gerekir” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler