Türban 10 yaşa indi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kılık kıyafet yönetmeliğinden çıkarılacak ‘başı açık’ ifadesinin, ‘sadece ortaokul ve liseleri’ kapsayacağını söyledi.

Yayınlanma: 23.09.2014 - 19:53
Abone Ol google-news

Bakanlar Kurulu’nun ardından ortaöğretimde türban yasağının kaldırılması olarak açıklanan düzenlemeye Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı açıklık getirdi. Avcı, “anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise” öğretiminin tamamını kapsayan kılık kıyafet yönetmeliğinden çıkarılacak “başı açık” ifadesinin, “sadece ortaokul ve liseleri” kapsayacağını bildirdi.

Avcı, “Başı açık ibaresi kaldırıldı ama kapalılığın da nasıl olacağı tanımlanmadı. Peçeyle de öğrenciler gelebilecek mi?” sorusuna sinirlendi. Avcı, “Yok öyle şeyler. Böyle provokasyonlar olur mu? Bugünlerde bekliyorum, olur. Evet, birileri bu tür fotoğraflar çekmek için mizansenleri kurgularlar. Geçmişte bunun örneklerini yaşadık. Böyle provokasyonların da yapılabilineceğini biliyorum. İşin doğrusu belli bir düzeydeki öğrencileriçin, bunu arzu eden öğrencilerin önündeki engellerin kaldırılmasıdır” ifadelerini kullandı. Çocuklar 66 aylıkken okula başlatıldığı için yeni düzenlemeyle, 9.5 - 10 yaşındaki kız çocuklar türbanla okula girebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, birçok okulda “ilkokul + ortaokul” birlikte eğitim verdiğinden, ortaokulda serbest bıraktığı türbanın fiilen ilkokulda da takılmasının önüne geçemeyecek. Zaten fiili olarak uygulanamayan, yasak, yönetmelik değişikliği ile resmen kaldırılmış olacak.

Siyasi simgenin önü açılıyor

Bununla da kalmayan MEB’in, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2008’de türban için “velev ki siyasi simge” sözleri ile bağlantılı olarak yönetmelikten “Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri giysileri giyemez” hükmünü çıkaracağı öğrenildi. Bakanlar Kurulu’nda alınan sürpriz kararı açıklayan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, kılık kıyafet yönetmeliğindeki “okul içinde başı açık” ifadesinin yürürlükten kaldırıldığını açıklarken düzenlemenin “ortaöğretim ile ilgili” olduğunu açıklamıştı. Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanmayı beklerken Bakan Avcı, türbanın kapsamına açıklık getirdi. Avcı, “Anaokulu, ilkokul söz konusu değil. Ortaokul ve liselerde zaten bazı okullarda uygulanıyordu. 5. sınıf itibarıyla isteyen öğrencilerin bu uygulamadan yararlanabilir” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler