Türban okulda serbest

Bakanlar Kurulu sürpriz bir kararla öğrencilerin başörtüsü takabilmesinin önünü açtı.

Yayınlanma: 22.09.2014 - 23:24
Abone Ol google-news

102 gündür IŞİD’in elinde bulunan rehinelerin bırakılmasının ardından “takas” tartışmaları ile birlikte “ne verildi” sorularını karanlıkta bırakan hükümet, ani bir kararla liselerde türbanı serbest bıraktı. Değişikliğin sadece liseleri kapsayacağı belirtilse de, yönetmeliğe istisna maddesinin konulmaması  durumunda, türbanın anaokulunda bile serbest kalacak. Siyasi gündemi değiştirme çabalarına bağlanan değişiklik karşısında muhalefet tepkili. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Hükümet, IŞİD’in başını ağrıtacağı ortaya çıkınca iç siyaseti kutuplaştırmaya odaklayıp, dış siyasette şeffaf olmayan yönteme devam etmek istiyor. Ancak türban hükümetin her başı ağrıdığında kullanacağı bir aspirin değildir” dedi. Dünkü Bakanlar Kurulu’nun gündeminde IŞİD, ABD öncülüğünde olası operasyon ve çalışma hayatına yönelik atılacak adımlar vardı. Ancak, Bakanlar Kurulu sonrasında Arınç, “hiç hesapta olmayan”, sürpriz bir açıklama yaparak liselerde türbanı serbest bıraktıklarını bildirdi.

Bir şikâyet olmamasına karşın atılan bu sürpriz adım hükümetin gündem değiştirme ve dini konularla gündemin meşgul edilmesini istediği şeklinde yorumlandı. Arınç’ın açıklamalarına göre, Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Yönetmelikteki, “Okul içinde başı açık” ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Arınç, “Milli Eğitim Bakanlığımız, ortaöğretimle ilgili yönetmeliğinde, özellikle bazı kız öğrencilerimizin hasretle beklediklerini biliyorum. Son Bursa ziyaretimde de okulların açılışında öğrencilerle bir araya geldiğimizde onlar heyecanlı bir şekilde bu müjdeyi bekliyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına hakkında yönetmelik gözden geçirilmiş ve bu yönetmeliğin 3. ve 4. maddelerinde bir değişiklik yapılarak, ‘baş açık’ ibaresi yürürlülükten kaldırılmıştır” dedi.

CHP: Kutuplaştırma

Hükümetin bu ani kararına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Altay, “Türban tartışması bitmişken, Irak ve Suriye’deki IŞİD kaynaklı krizi örtme çabasıdır bu. Hükümet en başarılı olduğunu düşündüğü kutuplaştırma siyasetine geri dönmüştür. IŞİD’in başını ağrıtacağı ortaya çıkınca iç siyaseti kutuplaştırmaya odaklayıp, dış siyasette şeffaf olmayan yönteme devam etmek istiyor. Ancak türban hükümetin her başı ağrıdığında kullanacağı bir aspirin değildir” tepkisini gösterdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler