Turizme ek yük getirmeyin

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Dr. Erkan Yağcı, 2016’da Rusya ile yaşanan kriz sonrası sektörün 2015 seviyesine gelebilmek için 2018’e kadar büyük bir özveriyle mücadele verdiğini, ancak sürdürülebilir büyümeye ulaşılamadığını belirtti.

Yayınlanma: 29.11.2019 - 02:00
Turizme ek yük getirmeyin
Abone Ol google-news

DenizBank sponsorluğunda AKTOB’un düzenlediği 9. Uluslararası Turizm Kongresi’nde konuşan Yağcı, gelir artışının da henüz yetersiz kaldığını anlatarak “Türkiye Tanıtım ve Turizm Geliştirme Ajansı, sektörden topladığı kaynağı yine sektör için kullanmalı. Konaklama vergisi sektöre yeni yükler getirmemeli. Sektöre olan inancımız ilave yüklerle örselenmemeli” dedi. Kongrede yapılan ankete göre 2019’da, ağırlıklı olarak giderler yüzde 15, gelirler yüzde 10 arttı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise 2018’de 65 dolar olan kişi başına geceleme gelirinin bu yıl 69 dolara çıkacağını, 2023 hedefinin 86 dolar olduğunu, özellikle tanıtıma yatırım yaparak bu seviyeye ulaşacaklarını dile getirdi.

2 MİLYARLIK YAPILANDIRMA

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de, banka olarak kullandırdıkları 3 milyar dolarlık toplam turizm kredilerinin 2 milyar dolarlık bölümünü yeniden yapılandırdıklarını söyledi. Ateş, yüksek getiri için sermayenin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olanlara yöneldiğini anımsatarak, Türkiye’nin ise jeopolitik ve politik etkilerden dolayı dışarıdan sermaye çekmekte zorlandığını anlattı.

Türkiye’nin petrolünün turizm olduğunu hatırlatarak sektörün rekabet gücünü artıracak düzenlemelere öncelik verilmesini istedi. Bu kapsamda öneriler de yapan Ateş, “Dünyaya ihraç edilecek marka oteller, Göbeklitepe, Pamukkale, Çeşme gibi marka noktalar yaratılmalı. Çeşitlendirilmiş finansman kaynakları şart. Sadece bankalara dayanılmamalı” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler