Türk rehineler IŞİD’e kalkan

Operasyon olasılığına karşı liderlerin yanında tutuluyorlar.

Yayınlanma: 14.07.2014 - 04:02
Abone Ol google-news

Bir ayı aşkın süredir IŞİD’in elinde tutulan Musul Konsolosluğu personelinin, örgütün komuta kademesiyle aynı binada tutulduğu belirtildi.

Ankara’dan tahliye talimatının geç gitmesi nedeniyle Musul’dan ayrılamayan ve 11 Haziran’da Başkonsolosluğun basılmasıyla rehin alınan personel, ilk etapta Musul’daki bir otel binasına götürülmüştü. Ancak rehinelerin kısa bir süre sonra bu binadan çıkartıldığı ve bu defa IŞİD’in komuta kademesinin kullandığı ve harekât merkezine çevirdiği Kongre Binası’na götürüldükleri belirtildi. IŞİD’in kendisine yönelik olası bir müdahaleyi önlemek için Türk rehineleri bu binaya götürdüğü belirtildi.

45 Konsolosluk mensubu ile tam olarak nerede oldukları bilinmeyen 4 kişinin de bu binada tutulduğu, binanın insansız hava araçlarıyla sürekli gözetlendiği ifade edildi. Dışişleri kaynakları, ilk olarak 49 kişinin IŞİD tarafından rehin alındığını belirtirken, daha sonra yaptıkları açıklamada baskın gününde binada bulunan 4 kişinin akibetini bilmediklerini açıklamıştı.

Operasyon ihtimali ‘sıfır’

Cumhuriyet’e bilgi veren üst düzey bir yetkili rehinelerin tutulduğu binaya operasyon yapılamayacağını ancak sürekli olarak gözetlendiğini belirtirken, ABD’nin de rehinelerin tutulduğu bina ile ilgili Türkiye ile istihbarat paylaştığını belirtti. ABD’nin yanı sıra Irak merkezi hükümetinin de Musul konusunda Türkiye ile bilgi paşlaştığı öğrenildi. Yetkili, komuta merkezinin kullandığı ana bina olduğu için IŞİD’e yönelik bir operasyon ihtimalini “sıfır” diye nitelendirirken, Türkiye’nin de buna karşı olduğunun altını çizdi.

Hedef ikna ile bıraktırmak

Rehinelerin ilk günler serbest bırakılması beklenirken, yerleri değiştirilerek Kongre Merkezi’ne götürüldükten sonra hükümetten gelen bu yöndeki açıklamalar son bulmuştu. İlk günlerdeki bu beklentinin yerini ise son dönemde örgüte çağrı içeren mesajlar aldı. Bir ay boyunca örgüt ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınan Başbakan Tayyip Erdoğan son günlerde ise sık sık ramazan ayı olduğunu anımsatarak örgüte rehineleri serbest bırakması için çağrıda bulunuyor:

“Irak’ta maalesef IŞİD diye bir örgüt, 49 tane vatandaşımızı kaçırdılar. Şu anda hala onlara rehin olarak duruyor. Diyorum ki; bakın bunun size sağlayacağı bir fayda yok ey IŞİD. Bizim bu 49 vatandaşımızı bırakmanız gerekir. Eğer Müslümansanız ne Müslümana, ne herhangi bir savunmasız insana bu şekilde zulmetmeniz doğru değildir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler