Türkiye Demet Akalın dinliyor

Spotify dünya müzik haritası, Türkiye’deki 17 şehirdeki Spotify kullanıcılarının en çok dinledikleri şarkıları inceleme imkanı sunuyor. Kazanan Demet Akalın, Ceza ve Simge.

Yayınlanma: 27.07.2015 - 13:25
Abone Ol google-news

İnternetten müzik dinleme uygulaması Spotify’ın harita özelliğiyle artık dünyanın herhangi bir ülkesinin şehirlerinde en çok ne dinlendiği görülebiliyor. Haritada Türkiye’deki 17 farklı şehrin dinlediği şarkılara baktığınızda Demet Akalın, Ceza ve Simge’yi gözünüzün seçmemesi mümkün değil. Yazın gelmesinden midir yoksa hep yaz albümü çıkardığından mıdır bilinmez, Demet Akalın geçen albümünün ismiyle müsemma "zirve"de. Hatta bazı şehirlerde birden fazla şarkısı, sıralamada en popüler ilk beş şarkının içinde. İstisnaları da belirtelim: Mesela Ankara Ankaralılığını konuşturuyor. İlk beşte Demet Akalın yok, onun yerine bol bol Ankara havası dinliyorlar. Eskişehir ve Denizli de, ilk beşte Demet Akalın bulunmayan üç şehirden biri. 

 

ERKEK KULLANICI DAHA ÇOK

Spotify dünya müzik haritası şehirlerde dinleme etkinliğine ve şarkıların ayırt ediciliğine göre otomatik olarak oluşuyor. Spotify’ın Türkiye Ürün Müdürü Ergül Çivi, bize Türkiye'de uygulamadan faydalananların müzik dinleme alışkanlıkları hakkında bilgi verdi. 

Buna göre Spotify kullanıcılarının yüzde 54’ü erkek, yüzde 46’sı kadınlardan oluşuyor. Türk kadınları sabah saatlerinde muhtemelen güne başlarken ve hazırlanırken, erkekler de yoldayken pop ve indie rock tarzında müzikler dinliyorlar. Kadınlar da erkekler de gündüz çalışma saatlerinde pop ve rap dinlemeyi tercih ediyor. Erkekler akşamüstü saatlerinde spor yaparken pop ve rap dinliyor. Akşam saatlerinde kadınların da erkeklerin de tercihi pop ve dance-house'tan yana. 

Listeler iki haftada bir güncelleniyor. Pek çok dünya şehrinde en popüler müzikler o ülkenin yerli şarkıları. Dünyada Spotify’ın verilerine bakıldığında en çok dinlenen janr ise hip hop. 

 

DOĞU ŞEHİRLERİ NEDEN YOK? 

Haritada İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Antalya, Samsun, Kayseri başta olmak üzere 17 şehrin verileri görülebiliyor. Dikkatimizi çeken şey ise doğu şehirlerinin haritada olmaması. Sorduğumuzda Çivi, Spotify Dünya Müzik Haritası’na yeterli düzeyde müzik dinleme etkinliği olan şehirlerin otomatik olarak eklendiğini söylüyor. Yani oralardan veri olmamasının sebebi, bölgede fazla Spotify kullanıcısının olmaması.

 

                  17 şehrin ilk beş listesi

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler