Türkiye geçmişiyle yüzleşsin

1915 olaylarının yıldönümü nedeniyle Diyarbakır, Batman ve Mardin'de de anma törenleri ve basın açıklamaları yapıldı.

Yayınlanma: 24.04.2014 - 23:41
Abone Ol google-news

Ermeni yurttaşların techir edildiği 1915 olaylarının yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır, Batman ve Mardin’de anma açıklamaları yapıldı. 1915’in etkisinin halen devam ettiğini belirten Gomidas Enstitüsü Genel Direktörü Ermeni tarihçi Ara Sarafian ise Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini belirtti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Gomidas Enstitüsü Genel Direktörü Ermeni asıllı İngiliz tarihçi Ara Sarafian, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Sur Belediyesi Eş Başkanı Seyid Narin, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, DTK İnanç Komisyonu üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı bir grup, 1915 olayları ile ilgili olarak tarihi surların altındaki Ortak Vicdan Anıtı önünde basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Ermeni toplumunu Anadolu ve Mezopotamya’nın en kadim halklarından biri olarak nitelendirip “Ermeniler 1915 yılında yaşananları ‘büyük felaket’ olarak ifade etmektedir. Kürt toplumu olarak kardeş Ermeni halkının bu büyük acısını paylaşıyoruz. Soykırımda yaşamını yitiren bir milyonu aşkın sivil masum Ermeniyi bu gün Diyarbakır’da saygıyla anıyoruz. Aynı tarihlerde Mezopotamya’nın diğer bir kadim halkı olan Süryaniler de benzer bir uygulamaya maruz kalmıştır, bu vesileyle Ermeni halkıyla birlikte Süryani halkının da acısını paylaşıyoruz” dedi.

Gomidas Enstitüsü Genel Direktörü Ermeni tarihçi Ara Sarafian ise Türkiye’nin 1915’te Ermeni ve Süryanilerin tehcir edilmesinin ardından Kürt, Alevi, Ezidi gibi birçok etnik ve dinsel grubun da büyük zulümler gördüğünü ifade ederek “Başbakan 1915’te Ermenilere korkunç şeyler olduğunu doğruladı. Ancak kendisi bu gerçekliği açıklayamadı” dedi. Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini kaydeden Sarafian, 1915 olaylarının tarihin en karanlık olayları olduğunu anlattı ve bunun etkisinin halen de devam ettiğini belirtti. Batman Öğrenciler Birliği üyeleri, Atatürk Parkı önünde toplanarak protesto eylemi gerçekleştirdi. Yazılı bir açıklama yapan İHD Mardin Şubesi ise 1915’te yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi ve bunun inkârının da insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğnu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler