Akit hedef gösterdi, Adana’da Onur Yürüyüşü yasaklandı

Adana’da ilk kez yapılmak istenen Onur Yürüyüşü, valilik tarafından “toplumun bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceği” gerekçesiyle yasaklandı. Akit gazetesinin hedef göstermesinin ardından Valiliğin yasak kararı aldığını vurgulayan Adana LGBTİ Dayanışma’dan Mehmet Bayram, “Adana Valiliği’nin Adana’da ilk defa yapılacak olan Adana Onur Yürüyüşünü yasaklaması, Akit Gazetesinin nefret söylemlerini ve bu anayasal engellerin politik olduğunu ve bizleri varoluş mücadelemizden asla vazgeçiremeyeceğini yüksek sesle söylüyoruz. Adana Valiliğinin kararı var olan nefretin bir parçasıdır ve meşru değildir” dedi.

Yayınlanma: 07.07.2018 - 18:25
Abone Ol google-news

Adana Valiliği’nin Onur Yürüyüşü’nü yasaklamasının ardından Adana LGBTİ Dayanışma tarafından İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube binasında basın toplantısı düzenlenlendi. Açıklamanın yapılacağı salona “Alışın, buradayız gitmiyoruz” yazılı LGBTİ bayrağı asıldı.  Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Adana LGBTİ Dayanışma adına konuşan Mehmet Bayram, Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasının  ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkının ihlali anlamına geldiğini vurguladı.  Bayram, “Hal böyle olmasına rağmen Valilik makamının tarafımıza verdiği ret kararının gerekçesi tamamıyla soyut, genel, farazi ve bir takım basmakalıp ifadelerden ibaret olup aynı zamanda da yetersizdir. Valiliğin kararında yapmak istediğimiz etkinliğin içeriğinin ‘toplumun bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceğine’ ilişkin gerekçesi ise LGBTİ’lerin uzun yıllardan bu yana mücadele yürüttüğü homofobik, bifobik ve transfobik zihniyetin adeta bir dışavurumundan ibaret olup neredeyse yeryüzündeki tüm hukuk sistemlerince güvence altına alınan ayrımcılık yasağı ihlalinin de en somut tezahürüdür” dedi. 
 
Akit hedef gösterdi 
 
Akit Gazetesi’nde “Mobil homolar provokasyon peşinde” başlıklı hedef gösterildiklerini dile getiren Bayram, “Adana Valiliği’nin Adana’da ilk defa yapılacak olan Adana Onur Yürüyüşünü yasaklaması, Akit Gazetesinin nefret söylemlerini ve bu anayasal engellerin politik olduğunu ve bizleri varoluş mücadelemizden asla vazgeçiremeyeceğini yüksek sesle söylüyoruz. Adana Valiliğinin kararı var olan nefretin bir parçasıdır ve meşru değildir.  Adana Onur Yürüyüş’ü tam da bu sebeplerle önemlidir ve yapılmalıdır.  Otoriter devlet rejimine karşı verilen mücadelenin bizler olmadan başarıya ulaşamayacağını toplumun tüm kesimlerine de ayrıca hatırlatıyoruz. Adana’dayız, buradayız, kararlıyız. Biz hiçbir yere gitmiyoruz.  Adana Onur Yürüyüşü’ü yasaklamalara rağmen hepimize kutlu ve mutlu olsun.  Yaşasın Aşk. Yaşasın Mücadele” diye konuştu.  
 
Hak ihlallerini anlattılar 
 
Bayram, Adana’da LGBTİ bireylere yönelik hak ihlallerini şöyle sıraladı: 
 
* Adana’da bulunan ortaöğretim kurumlarındaki LGBTİ’lerin okul yönetimi ve akranları tarafından fiziksel şiddete ve sözel zorbalığa maruz kaldığını, yaptığımız birebir görüşmelerde, 28 genç LGBTİ’nin 16’sının nakil işlemleri ile başka kurumlara yerleştirildiğini, 14’ünün ise disiplin suçuna sevk edildiğine rastlanmıştır.  
 
* Adana’da bulunan 5 trans seks işçisi sistematik bir şekilde takip edildiklerini, çalıştırılmadıklarını, adli ve medikal süreçlerde keyfi muamelelere maruz kaldıklarını beyan etmişlerdir.   
 
* Sırf cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden ötürü 5 birey sokak ortasında sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalmış ve ilgili karakollara yapılan şikayetlerdeki failler halen bulunamamıştır. 
 
* Adana’ya çevre illerden medikal ve adli süreçler için gelen LGBTİ’lerle, Adana’da yaşayan LGBTİ’lerin sorunları da eklenince heteronormatif kamusal alanlarda LGBTİ’ler birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır.   
 
* 1 ay önce Adana’ya trans geçiş süreci için tedavi olmaya gelen trans bir erkek, yapılan operasyonlar neticesi sonrasında yaşamını yitirmiştir. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler