Fransa durulmuyor: Eylemlerin 5. günü

Fransa'nın Nantes kentinde, salı günü polisin kimlik kontrolü sırasında 22 yaşındaki bir genci öldürmesinin ardından başlayan gösteriler ve sokak çatışmaları devam ediyor. 50'ye yakın araç yakıldı, bir lise ateşe verildi. Son olayların ardından 3 kişi daha gözaltına alındı.

Yayınlanma: 08.07.2018 - 13:10
Fransa durulmuyor: Eylemlerin 5. günü
Abone Ol google-news

Fransa'nın Nantes kentinde, polisin, araç kontrolü sırasında durmak istemeyen, Gine kökenli, Aboubakar Fofana isimli amatör futbolcu bir genci öldürmesi kent banliyölerinde ayaklanmaya yol açtı. Öfkeli halk çok sayıda aracı ve binayı ateşe verdi. Bölgeye ek polis gücü gönderildi. 

Olayın duyulmasının hemen ardından mahalle ayağa kalktı. İsyan kısa sürede yan mahallelere de sıçradı. Yaklaşık 100 protestocu, 8 binayı ve çok sayıda aracı ateşe verdi. Grup, müdahale etmek isteyen polise molotov kokteyli ve patlayıcı cisimler attı.

Soruşturma başlatıldı

Eylemlere yüzlerce çevik kuvvet polisi müdahale etti. Nantes polisi komşu kentlerden destek kuvvet istedi. Hükümet gösterilerin durması için çaba harcıyor. Adalet Bakanı Nicole Belloubet herkesi 'sakin ve sağduyulu' olmaya çağırdı. Olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını ve olayın "büyük bir şeffaflıkla" aydınlatılacağını söyledi.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, salı günü Fofana'yı aracının içinde olduğu sırada ateş ederek öldüren polis memur hakkında ‘öldürmek istemeden bilinçli bir şekilde ateş açtığı’ gerekçesiyle soruşturma açıldı. Haberde, polisin ayrıca adli denetim altında tutulduğu belirtildi.

Savcılık: Polis yalan ifade vermiş

Polisin ve görgü tanıklarının ifadelerinin taban tabana zıt olması, ayaklanmayı daha da şiddetlendirdi. Polise göre 22 yaşındaki Arap kökenli genç, emniyet kemeri takmamış ve üzerinde hiçbir kimlik yoktu. Genç, polis memurunu hedef aldı. Geri vitese alarak aracıyla kaçmaya çalışınca polis de ateş etti. Ancak görgü tanıkları, gence ateş açmak için hiçbir neden olmadığını öne sürüyor.

Savcılık ise, gözaltındaki polisin verdiği ilk ifadede yalan söylediğinin ortaya çıktığını açıkladı. Zanlı polis, verdiği yeni ifadede, elindeki silahın kazara patladığını söyledi. Makheme, olaylara karışan 3 kişiye dörder ay hapis cezası verdi. Gözaltına alınan 13 ve 16 yaşlarında iki çocuğun da çocuk mahkemesine sevk edildiği bildirildi.

Ağır bilanço

Göçmen kökenli gencin öldürülmesinin ardından Nantes kentinin birçok mahallesinde polis şiddetine karşı gösteriler düzenlendi, sokak çatışmaları yaşandı. Kentte 4 gündür başta Belediye Başkanı Johanna Rolland’ın aracı olmak üzere 50’den fazla araç yakıldı, kamuya ait binalara zarar verildi. Bottiere Mahallesi’nde Leonard De Vinci Lisesi ateşe verildi.

Nantes kenti tren, tramvay ve otobüs işletmesi TAN’ın daha önce aldığı karar doğrultusunda olaylar nedeniyle şehirdeki tüm toplu taşıma araçları bir süre çalışmadı.

Nantes Savcılığı, Fofana’yı öldüren polis memurunun Cuma günü öğlen saatlerinde gözaltına alındığı bilgisini paylaştı. Bunun üzerine, Fofana’nın ailesi ve yakınlarının çağrısıyla olayın gerçekleştiği şehrin Breil Mahallesi’nde yaklaşık bin kişinin katıldığı sessiz yürüyüş düzenlendi.

Gösteride "Abdou için adalet" şeklinde slogan atan daha çok gençlerden oluşan göstericiler, polis memurunun taksirle adam öldürme şüphesiyle gözaltına alındığını ve bunun tüm göçmen gençlere bir hakaret olduğunu savundu. Göstericiler, araç içindeki bir kişinin 5 polis tarafından boynuna ateş etme dışında başka yöntemlerle de etkisiz hale getirilebileceğini dile getirdi.

Sosyal medyadaki görüntüler polisi yalanlıyor

Olayın meydana geldiği saatlerden itibaren aracında öldürülen gencin polisten kaçmaya çalıştığı, bu sırada geri vitese takarak bir polis memuru ve çevredeki çocukların hayatını tehlikeye attığı ve bu nedenle etkisiz hale getirildiği yönündeydi.

BFMTV kanalı, olay sırasında bölgede bulunan bir kişinin görüntülü kayıt aldığını ve bu görüntülerde "aracın arkasında kimsenin olmadığı, çevrede olduğu bildirilen çocukların ise hayal ürünü olduğunun ortaya çıktığını" aktardı.

Medyada polisin meşru müdafaa gerekçesiyle genci öldürdüğü savı öne çıkarılırken, sosyal medyada paylaşılan görgü tanıklarının ifadelerinde ise arabada sürücü koltuğundaki gencin kimseyi tehdit edecek durumda olmadığı kaydedildi.

Fransa'da göçmen ve Afrika kökenlilere yönelik polis şiddetini yeniden gündeme getiren olayın ardından sosyal medyadan polis şiddetine karşı protesto çağrıları yapılıyor. Fransa'da geçen yıl en az 18 kişinin, polis şiddeti veya operasyonu sırasında vurularak öldürüldüğü ileri sürülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler