"Tek sorumlu Ulaştırma Bakanlığı"

Tekirdağ’ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi yakınlarında önceki gün meydana gelen tren faciasında ölenlerin sayısı 24’e çıktı.

Yayınlanma: 10.07.2018 - 00:40
Abone Ol google-news

Bakanlık açıklamasına göre, aşırı yağışla menfez altı toprak kayması nedeniyle meydana gelen kazadaki trenin 362 yolcusu, 6 personeli vardı. Tren, Uzunköprü - Halkalı seferini yapıyordu. Kaza, Balabanlı - Çorlu arası 162’nci kilometrede meydana geldi. Faciada yaralı 318 kişiden 194’ünün ayakta tedavi edildiği, 124’ünün çeşitli hastanelerde tedavisinin sürdüğü belirtildi. Olay yerinde arama çalışmaları sonlandırılırken kazayla ilgili incelemeler devam ediyor.

Makinistler serbest

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında trenin makinistleri Halil A. ile Suat Ş. ve bir şef ifadeleri alınmak üzere savcılığa çağrıldı. İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Başsavcılık, seferlerden sorumlu 3 kişinin daha ifadesinin alınmasını istedi. Ayrıca kaza bölgesine Ankara’dan bilirkişi heyeti gönderildi.

Nisanda kontrol

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, “En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış” dedi.

Önce köylüler koştu

Edirne Uzunköprü’den önceki gün 15.45’te İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden 12703 sefer sayılı yolcu treninin 5 vagonu devrildi. Patlamayı andıran gürültü üzerine çevrede bulunan köylüler kazazedelere yardım edebilmek için seferber oldu. Kısa sürede olay yerine giden köylüler, yaralıları araçların giremediği çamurlu bölgeden traktörleriyle taşıyarak ambulanslara yetiştirdi. Yaralılar, köylülere ait traktörlerle yakınlarda bulunan bir çiftliğe götürüldü. Çiftlikte kriz masası oluşturulurken sağlık ekipleri yaralılara müdahalede bulunduktan sonra ambulanslar ve hava ambulanslarıyla hastanelere kaldırıldı. Sabaha kadar sürdürülen arama- kurtarma çalışmalarının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, 24 kişinin öldüğünü açıkladı. Akdağ, kazanın aşırı yağış sebebiyle menfez altı toprak kayması sonucu tren kazası meydana geldiğini söyledi.

1 asker yaralandı

Kurtarma çalışmaları sırasında düştüğü belirtilen bir asker de yaralandı. Yaralı asker Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alındı. Çalışmalar, Tekirdağ yönü için getirilen demiryolu vinci ve 6 kepçenin katılmasıyla 03.00-04.00 saatlerinde yoğunlaşırken çelik halatlarla devrilen vagonlar kaldırıldı. Vagonların altından bazı yolcuların cenazeleri çıkarıldı. Kaza alanı ile köy yolu arasındaki tarlaların 20-30 santimetre balçıkla kaplanması nedeniyle cenazeler zırhlı personel taşıyıcıyla nakledildi.

Yayın yasağı kaldırıldı

Başbakanlık(ın yazısı üzerine, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca, tren kazası için getirilen geçici yayın yasağı kaldırıldı. Kaza nedeniyle Halkalı-Uzunköprü arasındaki tren seferleri karşılıklı durduruldu.

Davul-zurna yok

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin ilk gününde, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki tren kazası nedeniyle davul ve zurna çalınmayacağı açıklandı. Konserler ile 25 Kasım Stadyumu’ndaki program iptal edildi.

‘Tek sorumlu Ulaştırma Bakanlığı'

Vagonların devrilmesinin en büyük nedeninin ray hatlarındaki hatalı çalışmalar olduğunu söyleyen, mimar - mühendis ve şehir plancılarından oluşan Politeknik’ten İnşaat Mühendisi Baran Akat “Menfezler dikkatli yapılmamış. Menfezler insan vücudunda omurilik gibidir. Gerekli altyapı hizmetleri sağlanmamış. Eski hat üzerinde gerekli altyapı sağlanmadan yeni çalışmalar yapılmış. Sanki hasarın üzerine boya sürmüşler. Teknik açıdan uygun yapılmayan dolgu da zaten kötüyken yağışla birleşince ray altı boşalmış bu da kazaya davetiye zaten. Sorumlu, denetimini yapmayan Ulaştırma Bakanlığı’dır” dedi. İnsaat Mühendisi Baran Akat, “Ya buraya toprak konulmuş ya da stabilize zemin yeterince sertleştirilmemiş” diye konuştu.

Doğaya yüklemeyin

Kazayla ilgili bir açıklama yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener facianın mühendislik ve altyapı çalışmalarının ihmal edilmesi nedeniyle yaşandığını söyledi. Yener, demiryolu altyapısı ve üstyapısıyla ilgili inceleme yapmak isteyen TMMOB’ye bağlı ilgili meslek odalarından oluşan heyete olay yerinde inceleme izni verilmediğini belirtti. Yener, “Bakım nisan ayında yapıldı, nedeni yağışlar’ diyerek konuyu doğa olaylarına dayandırmak uzman denetiminin öneminin hâlâ kavranmadığını göstermektedir” dedi.

Çoğu Uzunköprü'den...

Edirne’nin Uzunköprü ilçesi belediyesi, sosyal medya hesabından faciada yaşamını yitirenlerin isimlerini açıkladı. Ölenlerin 12’si Uzunköprü, 2’si Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesi, 4’ü Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi, 3’ü Tekirdağ’ın Muratlı ilçesi ve 2’si İstanbul nüfusuna kayıtlı. Kazada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Erbil, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler