Gülencilerin yeni merkezi Almanya

Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ankara'nın baskısıyla pek çok ülkede kan kaybeden Fethullah Gülen yandaşları Almanya'da yeniden örgütlenmeye çalışıyor.

Yayınlanma: 13.07.2018 - 10:58
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Almanya’da çok sayıda destekçisini kaybettiği belitilen Fethullah Gülen yandaşyarının Almanya’daki 30 okulundan üçü, Türk velilerin çocuklarının kaydını almaları nedeniyle kapatılmak zorunda kalmıştı. Almanya genelinde eğitim veren yaklaşık 170 kursun yarısı kapatılmış durumda.

Berlin’de yeni çocuk yuvaları

DW Türkçe’den Gunnar Köhne’nin haberine göre, ancak bu eğilim yavaş yavaş yeniden tersine dönüyor. Berlin'in Spandau semtindeki Wilhelmstadt lisesini işleten Tüdesb derneğinin başkanı İrfan Kumru, Deutsche Welle'ye verdiği demeçte kayıtlı öğrenci sayısının yeniden eski seviyesine döndüğünü belirterek yoğun talep üzerine Berlin'de yeni çocuk yuvaları açmaya hazırlandıkları bilgisini verdi.

Türkiye'den kaçanlara kapsamlı yardım

Almanya’ya yeni gelenlerin Berlin’de mültecilere yardım için kurulan ‘Aktion für Flüchtlingshilfe’ adlı organizasyon gibi Gülen’e yakın derneklere yönlendirildiği, buralarda kendilerine hukuki danışmanlığın yanısıra dil okulları, iş ve ev bulma konularında yardım edildiği kaydedildi.

Gülen yandaşlarının verilerine göre iltica başvurularında kabul oranı yüksek. Berlin’de bu oran yüzde 90’ı buldu.

Alman Protestan Kilisesi’yle işbirliği

Gülencilerin, suçlamalara Almanya’da daha şeffaf bir tutum izleyerek karşı koyma stratejisi izlediği, yapılanmanın din ve modernite, din ve demokrasi, çağdaş İslam anlayışı gibi dini değerlerinin Batı ile uyumlu olduğunu savunduğu belirtildi.

Bu doğrultuda, Berlin’de kurulması planlanan ve tek Tanrılı üç dinin mensuplarına ortak ibadet etme imkanı sunacak ‘House of One’ projesinde Alman Protestan Kilisesi’nin Fethullah Gülen temsilcileriyle işbirliği yaptığı, Katolik Herder Yayınevi’ninse yıllardır Fethullah Gülen’in ve Gülencilerin kitaplarını bastığı kaydedildi. Yayınevi, Gülen’in baskının bir bölümünün cirosunu organize ettiğini ve garanti verdiğini teyit etti.

"Adil Öksüz güvenliğe alındı" iddiası 

"FETÖ'nün hava kuvvetleri imamı" olarak bilinen ve darbe girişiminin baş zanlılarından biri olarak aranan Adil Öksüz'ün oturduğu iddia edilen Berlin'in Neukölln semtindeki  evin fotoğrafları Haziran ayında Anadolu Ajansı tarafından servis edilmişti.

Türkiye Öksüz'ün iadesini talep ederken Alman hükümeti, "Öksüz'in Almanya'da olup olmadığını bilmediği, ancak ikamet durumunun tespiti için soruşturma yürütüldüğü" şeklindeki resmi tutumunu sürdürüyor. Öksüz'ün yaşadığı iddia edilen evin bir sakini Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada "Öksüz'e çok benzeyen bir adamla karşılaştığını" teyit etti. Frankfurter Rundschau gazetesinin haberine göre, Öksüz bu haberlerin yayınlanmasının ardından Berlin eyalet polisine bağlı, devlete yönelik siyasi ve terör suçlarına bakan birim tarafından güvenliğe alındı.

Belirsizlik sürüyor 

Alman dış istihbarat teşkilatı Federal Haberalma Servisi'nin (BND) Başkanı Bruno Kahl, Mart 2017'de yaptığı bir açıklamada Gülen yapılanmasının darbe girişiminden sorumlu olduğuna dair "Türkiye'nin kendilerini ikna etmeyi başaramadığını" belirtmiş ve "Gülen hareketi dini ve laik eğitim hedefi güden sivil bir oluşumdur" ifadesini kullanmıştı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinin bir raporunda Türk kaynaklarından alıntıyla "Gülen hareketinin katı hiyerarşik yapısıyla dikkat çektiği ve organize suç örgütlerini hatırlattığı" belirtilse de Alman federal hükümetinin bu bakış açısını benimseyip benimsemediği belirsizliğini koruyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler