Tek kelime bile geçmiyor: Muhabirimizin kitabı ‘PKK propagandası’ iddiasıyla toplatıldı

Muhabirimiz Akın Bodur’un içinde PKK’yle ilgili tek kelime geçmeyen kitabı, ‘PKK propagandası’ iddiasıyla toplatıldı. Bodur kararı tesadüfen öğrendi

Yayınlanma: 18.07.2018 - 23:16
Abone Ol google-news

 

Gazetemizin İskenderun muhabiri Akın Bodur, 12 Eylül darbesinin 30 yıl dönümünde yayımlanan “4 idam 1 tanık” adlı kitapta Adana’da Sıkıyönetim Mahkemeleri tarafından idam edilen 3 solcu ve 1 sağcı gencin hikayesini sıkıyönetim görevlisinin tanıklığı, idam belgeleri, mektuplarla anlattı. Batman 1. Sulh Ceza Hakimliği, kentte düzenlenen bir operasyon sırasında el konulan 4 yayın ile birlikte Akın Bodur’un “4 idam 1 tanık” adlı kitabınının da yasaklanmasına karar verdi. Mahkeme kararında “terör örgütü PKK propagandası” nı gerekçe gösterdi ancak Bodur’un kitabında PKK ile ilgili tek bir kelime bile yer almadı. Mahkeme ayrıca “etnik, dinsel ve dilsel ayrımcılık” yapıldığını gerekçe gösterse de kitapta farklı etnik yapılara ilişkin idamlar yer aldı. Kararda, “kitabın nerede basıldığına dair herhangi bir belge ve bilginin bulunmadı” ifadesi yer alsa da kitabın Doğan Kitap tarafından basıldığı kapağında ve 6 ayrı yerde bulunuyordu.

Tebliğ edilmedi

Kitaba el konulmasına, dağıtım ve satışının yasaklanmasına ilişkin karar 2017 yılının Nisan ayında alınmasına karşın yazara ve yayınevine tebliğ edilmedi. Kararı tesadüfen öğrenen Akın Bodur, avukatı Gökhan Küçük aracılığıyla karara itiraz etti. Avukat Küçük, bir üst mahkeme olan Batman 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne yaptığı başvuruda kitabın tek bir satırında dahi PKK ve Abdullah Öcalan kelimesi dahi geçmediğini konu ile ilgili tek bir fotoğraf dahi olmadığını vurguladı.

Kitap hiç incelenmemiş

Kitabın toplatılması kararının Anayasa, Basın Kanunu, AİHM kararlarına aykırı olduğu vurgulayan Avukat Küçük, dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: “Karardan müvekkile ait olan kitabın okunmadığı ve incelenmediği anlaşılmaktadır. Diğer 4 kitap için ileri sürülen gerekçe ve içerikle kısaca toptancı bir değerlendirme ile müvekkilin kitabı hakkında da karar verilmiştir. Kararda ‘PKK terör örgütü mensuplarının terörist elbisesi ile silahlı fotoğraflarının mevcut olduğu’, şeklinde ifade edilen gerekçe ve tespit müvekkilin eseri açısından geçerli değildir. Kitabın Önsöz’ü gazeteci rahmetli Nail Güreli tarafından kaleme alınmıştır. Önsöz dahi incelendiğinde kitabın konusunun ve içeriğinin ‘Batman 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin karar gerekçesinde ileri sürülen ‘...Abdullah Öcalan’ın düşüncelerinin ve PKK terör örgütünün ideolojisinin övüldüğü... PKK terör örgütü mensuplarının terörist elbisesi ile silahlı fotoğraflarının mevcut olduğu, delil ve suç mahiyetinde’ olduğu yönündeki gerekçeyle hiçbir ilgisinin olmadığı kolaylıkla tespit edilecektir. Batman 1. Sulh Ceza Hakimliği toplatma kararı verirken kitap üzerinde gerekli incelemeyi yapmamış, TEM Şube görevlilerince yayınlar üzerinde yapılan incelemeyle bağlı kalmış ve başta Anayasa olmak üzere 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununa aykırı davranmıştır. Kitabın tek bir satırında dahi PKK, Abdullah Öcalan, kelimesi dahi geçmemektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler