ABD ile Türkiye arasında kriz sonrası ilk temas

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Brunson krizi"nin ardından ABD'li mevkidaşı Pompeo ile görüştü.

Yayınlanma: 26.07.2018 - 21:01
Abone Ol google-news

ABD’li rahip Brunson’ı ev hapsi koşuluyla cezaevinden tahliye edilmesi Türkiye- ABD ilişkilerinde gerilim yarattı. Brunson'ın ev hapsi koşulunu memnun etmeyen ABD'den akşam saatlerinde peş peşe dikkat çekici açıklamalar geldi.

Önce Pence tehdit etti

Brunson'a ilişkin ilk açıklama ABD Başkan Yardımcı Pence'den geldi. Pence, "Erdoğan ve Türk hükümetine mesajım var: Ya şimdi serbest bırakın ya da sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olun!" dedi.

Trump, "Yaptırım uygulayacağız" dedi

ABD Başkan Trump, yardımcısının tehdidinin ardından "Rahip Brunson uzun zamandır gözaltında tutulduğu için Türkiye'ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız. Rahip Brunson 'dan ''Muhteşem bir Hıristiyan, aile babası ve harika bir insan'' diye söz eden Trump şöyle devam etti: ''Çok büyük acılar çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı.'' dedi.

Türkiye'de peş peşe yanıt

ABD'nin yaptırım tehditinin ardından Türkiye'den ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "Hiç kimse bize talimat veremez. Kimsenin tehdidine de boyun eğecek değiliz. Hukuk kuralları istisnasız herkes için geçerlidir." dedi. Çavuşoğlu'nun ardından sırasıyla Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da açıklama yaptı.

Krizden sonra ilk temas

Karşılıklı sert açıklamaların ardından ilk temas gerçekleşti. Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Pompeo ile telefonda görüştü. Görüşmeye ilişkin iki taraftan da açıklama yapılmadı.

 

<haber-yatay:1038150,1038095,1038109,1038210>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler