‘Benim kızım okuyacak’

Proje kapsamında çocuklara bisiklet eğitimi verildi.

Yayınlanma: 06.08.2018 - 21:57
Abone Ol google-news

Halkevleri Vakfı, hem toplumsal duyarlılığı artırmak hem de kız çocuklarının eğitimine ve barınmasına doğrudan katkı yapabilmek için ‘Benim Kızım Okuyacak’ kampanyası düzenliyor. Projenin gönüllülerinden Köksal Şahin, bu projeyi gerici kuşatmaya karşı kız öğrencilerin faydalanabileceği daha fazla yurt yapabilmek, eğitimlerinde yardımcı olabilmek için yaptıklarını söylüyor. Kız çocuklarının eğitim hayatındaki derin eşitsizliğine karşı başlatılan proje, anaokulundan üniversiteye öğrencilerin yanında oluyor. Geçen yıl ağustos ayında temelleri atılan projenin en büyük destekçileri, tarikat ve cemaatten uzak, doktorlar, mühendisler, sosyologlar, mimarlar ve eğitimcilerin bulunduğu geniş bir çalışma grubu.

İmece usulü

Projenin 2013 yılında temelleri atıldığını kaydeden Şahin, projeyi nasıl hayata geçirdiklerini şöyle anlattı: “Ankara’da Hacı Bektaş Vakfı ile birlikte kız öğrenci yurdunu hayata geçirdik. İmece usulüyle vatandaşların bireysel olarak yaptıkları destekle, mali desteklerle orayı, öğrenci yurdu haline dönüştürüp 4 senedir işletmeye çalışıyoruz. Bu işlemelerle birtakım tecrübeler de elde ettik. Öncelikle bir yurt olduğu zaman o yurtta nasıl bir yaşam alanı tahsis etmemiz gerektiğini, dayanışmayla nasıl ilerletilmesi gerektiğini, öğrencilerden neyin istenmesi gerektiğini deneyimledik ve çalışmaları yürütmeye devam ediyoruz. O yurdun ihtiyaçlarını karşılayan insanlar tarafından, öğrenciler, çalışanlar ve yurdu işleten vakıf ve şirketlerle nasıl bir iletişim kurulması gerektiğini, nasıl bir çalışma yapılması konusunda birtakım deneyimler yaşadık. Bununla beraber hem üniversite öğrencilerinin barınma sorununa yönelik olarak hem de buradan yola çıkarak geriye dönük eğitimde yaşanan sorunlara dayalı olarak bu projeyi hayata geçirdik.”

Maraton koştular

Geçen yıl çocukların eğitimine katkı sağlamak için Avrasya Maratonu’na katıldıklarını belirten Şahin, 303 kişinin projeye destek verdiğini anlattı. Alternatif eğitimlerden de bahseden Şahin, “Maraton sonrası süreçte, ‘Benim Kızım Bisiklet Öğreniyor’ isimli bir çalışma ortaya çıkardık. Benim Kızım Bisiklet Öğreniyor’da amaç, yoksul mahallelerde çocukları bisikletle tanıştırıp bisiklet öğrenmelerini sağlamak. İkincisi bisiklet kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak, üçüncüsü ise kamuoyunda kadınların, kız çocukların bisiklet kullanmalarına karşı gösterilen olumsuz etkiyi kırıp onun önüne geçerek çalışmalar yürütmek. Bunun için Ankara’da çeşitli çağrılar yaparak bisiklet eğitimleri verdik. Bisikletler satın aldık. Muhtarlıklarla ortak yürüttüğümüz çalışmalarda, belirli alanlarda çocuklara profesyonel bisiklet eğitmenleri ile birlikte eğitimler verdik. Bu etkinlikleri farklı illerde yapmak üzere çalışmalar da yürütüyoruz. Satın aldığımız bisikletleri hediye etmek yerine o bisikletlerle başka çocuklara da eğitim vermeye çalışıyoruz” diye konuştu. Resim ve öyküler üzerine de çocuklara eğitimler verdiklerini anlatan Şahin, yoksul çocukların barınmalarına ve eğitimlerine öncelik verdiklerini söyledi. Şahin, tüm meslek gruplarından yardım aldıklarını kaydederek şöyle konuştu: “Çalışmalarımızı genişletmek için belediyelerle görüşüyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler