Soma katliamını geçti, 377 işçi yaşamını yitirdi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi’nde Doç. Dr. Emre Gürcanlı “Hakkari ve Şırnak bölgesindeki kaçak madenlerden haber dahi alamıyoruz” dedi.

Yayınlanma: 13.08.2014 - 21:40
Abone Ol google-news

Zonguldak’taki özel maden ocağındaki göçük sonucu 9 madencinin mahsur kalması yürekleri bir kez daha ağızlara getirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre Soma katliamının ardından tam 377 işçi iş cinayetine kurban gitti. Uzmanlar Soma katliamından sonra hiçbir tedbir alınmadığını belirterek “Taşeronlaşmaya son verilsin. İş teftiş sistemi etkinleştirilsin. Gerçek sorumlular olarak şirket sahipleri ‘olası kast ile öldürme’den yargılansın” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi’nde Doç. Dr. Emre Gürcanlı da yılda bin 300 işçinin iş cinayetine kurban gittiğine dikkat çekerek bu sayının önlem alınmadığı takdirde artacağını öngördüklerini söyledi. Şırnak ve Hakkari bölgesindeki kaçak madenlerden söz eden Gürcanlı, “Bu madenlerde 200 yıl önceki ilkel koşullarda çalışılıyor. Haber dahi alamıyoruz. Bölgeye girilmek istendiğinde maden işletmecileri tarafında engelleniyoruz” dedi.

Taksim’deki TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nda dün yapılan toplantıda konuşan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Zafer Güzey mayıs ayında Soma katliamı dışında en az 113 kişi, haziran ayında en az 141 kişi, temmuz ayında da en az 123 kişinin iş cinayetine kurban gittiğini kaydetti. İşle ilgili hastalıklardan yaşamını yitiren işçilerin söz konusu sayının 6 katı olduğunu belirten Güzey, “Soma katliamının ardından Başbakan ‘sıradan ve rutin bir olay’ diyerek yorumlamıştı. Bu yaşananlar iş kazası değil cinayettir. Yeni düzenlemelerde yaşam odaları da düzenlemelere dahil edilmemiştir” dedi. Güzey iş cinayetlerinin sona ermesi için özetle şu önerilerde bulundu:

Açık ve gizli taşeronluk sistemine son verilmelidir. Madenlerdeki kazalarda kurtarma görevi yapacak donanımlı ve eğitimli ekipler tüm yeraltı maden işletmelerinde bulunmalı. Meslek hastalıklarının tespit edilmesinin önündeki bürokratik ve hukuksal zorluklar kaldırılmalı. Mesleki denetimler asli görevleri olan meslek odalarımızın ülke çapında üretimin ve denetimin her aşamasında yer almaları gerekir

“200 yıl önceki koşullar”

Cumhuriyet gazetesinin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Emre Gürcanlı da “Sistem değiştirilmesi gerekiyor. En acil talep madenlerin kamulaştırılması. Kamulaştırılma ve bilimsel bir bakış açısıyla birlikte ölümler azalacak” dedi. Zonguldak Havzası’nda da kaçak kömür işletmelerinin varlığına dikkat çeken Gürcanlı “Sadece orası değil. Şırnak ve Hakkari bölgesindeki madenlerde de 200 yıl önceki sistem kullanılıyor. Oralarda ne olduğunu bilmiyoruz bile. Oradaki madenlere girilemiyor. Maden işletmecileri izin vermiyor” diye konuştu. İSİG üyesi Murat Çakır ise Zonguldak’ta taşkömürü, Kütahya, Muğla civarında linyit, Trakya’da linyit, Elazığ Krom madeninde her an kaza olabileceğini söyledi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler