HSYK'de yeni savaşa doğru

17 Aralık operasyonunun ardından yolları ayrılan hükümet ile cemaat için kritik önem taşıyan HSYK üyeliği seçimlerinde kritik dönemece girildi.

Yayınlanma: 15.08.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Hükümetin “ölüm-kalım savaşı” olarak gördüğü HSYK üyeliği seçimleri tarihi yaklaşırken, kulisler hareketlendi, aday listeleri de şekillenmeye başladı. Adalet Bakanlığı destekli Yargıda Birlik Platformu tarafından 11 aday listesini belirlemesi için Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek başkanlığında 7 kişilik seçici kurul oluşturuldu. Bu kurul, kendisine sunulan 20 kişilik listede“sosyal demokrat”, “ülkücü” ve “Hakyolcu” kontenjanından 3’er kişi, bakanlıktan ise iki isim seçecek. HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran’ın aday gösterilmesi bekleniyor. Buna karşılık seçimlere iddialı giren Yarsav-Yargıçlar Sendikası listesini geçen ay açıklamıştı. 17 Aralık sonrası hükümetin hedefinde olan cemaatten de aday isimleri netleşmeye başladı. HSYK Birinci Başkan Vekiliİbrahim Okur’un ise herhangi bir listede yer almayıp “bağımsız” olarak seçime gireceği öğrenildi.

17 Aralık operasyonunun ardından yolları ayrılan hükümet ile cemaat için kritik önem taşıyan HSYK üyeliği seçimlerinde kritik dönemece girildi. 22 kişinin görev yaptığı HSYK’nin adli ve idari yargı kontenjanından 10 asıl, 6 yedek üyenin seçimi için 19 Ekim’de yaklaşık 14 hâkim ve savcı sandık başına gidecek. Bu kapsamda adli yargı için 7 asıl, 4 yedek olmak üzere 11 üye seçimi yapılacak. İdari yargıdan ise 3 asıl, 2 yedek üye HSYK’ye girecek. Seçime iki ay kala, yarışa girecek adaylar netleşmeye başladı. Edinilen bilgiye göre, hükümetin destek verdiği Adalet Bakanlığı yetkilileri, ülkücü, sosyal demokrat ve Hakyolcu isimlerin birlikte oluşturduğu Yargıda Birlik Platformu çalışmalarında sona geldi.

Bu kapsamda temayül yoklamalarında en çok oy alan isimlerin içinden 11 kişiyi belirlemek için seçici kurul oluşturuldu. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in başkanlığını yaptığı kurulda, sosyal demokratlardan Ankara Savcısı Abbas Özden, HSYK Başmüfettişi Ali Rıza Karakan, ülkücü kökenlilerden Ankara Başsavcı Vekili İlhan Ayaz, yargıç Seydi Kahveci, Hakyolculardan ise Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Taşkın ile Müsteşar Yardımcısı Hasan Dudaklı yer aldı. Platform içinde yer alan her grup, kendilerinden 6’şar aday belirleyerek kurula önerdi. Kurul, önerilen toplam 20 kişiden her grup için 3’er kişilik adaylar belirleyecek. Adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek olmak üzere toplam 11 kişiyi belirlemek üzere 9 kişi; sosyal demokrat, ülkücü ve Hakyolcu kökenlilerden seçilecek, geriye kalan iki kişi ise bakanlık kökenli olacak.

Kulislerdeki isimler

Kulislerde, İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, Ankara Hâkimi Gülsüm Mısır, Ankara Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, İstanbul Hâkimi Mehmet Durgun, İzmir Başsavcı Vekili Kazım Arapoğlu, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Ankara Başsavcı Vekili Harun Kodalak ve Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Selahattin Menteş, Basri Bağcı’nın 11 kişi içinde yer alacağı konuşuluyor. Üzerinde çalışılan listede halen HSYK üyesi olan idari yargı kökenli bir hâkimin de olduğu öğrenildi. 11 kişilik adli yargı listesinin pazartesi günü açıklanmasının planlandığı bildirildi.

Cemaat renk vermiyor

Ortak çalışma yapan YARSAV ve Yargıçlar Birliği ise listesini geçen ay açıklamıştı. Yargıda önemli bir güce sahip olan ve hükümetin “tasfiye etmek” için çalıştığı cemaat ise sessizliğini koruyor. Kulislerde HSYK 2. Dairesi Başkanı Nesibe Özer, HSYK üyeleri Teoman Gökçe ve Ahmet Berberoğlu ile eski Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ayşe Neşe Gül’ün aday olacağı konuşuluyor. Ancak geriye kalan 7 üyelik için herhangi bir aday ismi ortaya çıkmadı. Cemaatin yargı içinde yaklaşık 4 bin kişilik güce sahip olduğu belirtilirken, YARSAV’ın 3 bin, Hakyolcular’ın 800 civarında destekçisi olduğu öne sürülüyor.

Bu arada Cumhuriyet’in aldığı bilgiye göre, HSYK Birinci Başkan Vekili İbrahim Okur, seçimlere “bağımsız” aday olarak girme kararı aldı. Okur’un herhangi bir liste içinde girmeyeceği belirtildi. Okur’un dışında bazı hâkim ve savcıların da bağımsız olarak adaylıklarını açıklayacağı konuşuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler