Danıştay salsırısı davasında karar çıktı: İşte Aslan'a verilen ceza

Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Yayınlanma: 31.08.2018 - 12:02
Abone Ol google-news

17 Mayıs 2006'da Ankara’da Danıştay binası, avukat Alparslan Arslan tarafından basılmış, İkinci Daire Başkanı Mustafa Yücel Özbilgin öldürülmüş ve dört üye ağır yaralanmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Arslan’ın da aralarında bulunduğu 9 sanık hakkında dava açmış, dava, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş ve mahkeme, 13 Şubat 2008’de ilk kararını vermişti. Arslan, Birden’i tasarlayarak öldürmek ve anayasayı ihlal suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiş, Arslan’a yardım eden diğer sanıklar da değişen oranlarda hapis cezalarına mahkum edilmişti. Bu kapsamda Arslan’ın öldürme eylemine iştirak eden Osman Yıldırım da 39 yıl 2 ay hapis cezası almıştı. Daha sonra dava Ergenekon’la birleştirilince karar süreci uzamıştı.

<haber-dikey:1069720,1069704>

Alpaslan Aslan'a ağırlaştırılmış müebbet

Danıştay saldırısı davası, Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Bugün yapılan duruşmada hükmün verilmesi bekleniyordu, öyle de oldu.. Davada savcılık suçun terör kapsamı dışında kalacak şekilde TCK kapsamında cinayetten ceza talep etti. Davadaki örgüt yargılaması ise ayrılmıştı.

Mahkeme, kararında Alparslan Arslan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine hükmetti. Sanıklardan Osman Yıldırım’a 24 yıl hapis cezası verilirken sanık Süleyman Esen hakkında ise beraat kararı verildi. Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'a ise ağırlaştırılmış müebbet ile 72 yıl hapis cezası verildi.

 DANIŞTAY SALDIRISI

Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği, 4 kişinin yaralandığı saldırı 17 Mayıs 2006'da Alparslan Arslan tarafından düzenlendi.

Saldırıya ilişkin ilk yargılamayı yapan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Alparslan Arslan hakkında, ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan ve ''Danıştay 2. Dairesi Başkanı Mustafa Yücel Özbilgin'i, tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek'' suçundan ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme, sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır'ı ise "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan müebbet hapisle cezalandırdı.

Sanık Süleyman Esen, "silahlı suç örgütünün üyesi olmak'' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası alırken, sanıklar hakkında ''patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak'', ''kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak'', ''tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüse yardım etmek'' suçlarından çeşitli hapis cezaları da verildi.

Mahkeme, sanıklardan Aykut Metin Şükre, Ayhan Parlak ve Salih Kurter'in de üzerlerine atılı suçlardan ayrı ayrı beraatlarına hükmetmişti.

"ERGENEKON İLE BİRLEŞSİN" KARARI

Temyiz aşamasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararı oy birliğiyle bozdu.

Daire, "dosya kapsamına göre sanıkların mensubu bulundukları iddia edilen örgütün niteliği, atılı suçların vasfının belirlenmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi yönünden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine açılan Ergenekon davası ile bu dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunun iddia edilmiş olması karşısında, öncelikle davaların birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğu" yönünde karar verdi.

Karar sonrası, Danıştay saldırısı davası, Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Mahkeme, Ergenekon ana davası ile birleşen dosyada kararını 5 Ağustos 2013'te açıkladı.

YARGITAY'IN BOZMA KARARI

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu kez Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon davası arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle gösterilememesini bozma nedeni yaparak, yerel mahkeme kararını bozdu.

Yargıtayın bozma kararına uyan İstanbul'daki mahkeme, "terör örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve nitelikli kasten öldürme" gibi suçlardan yargılanan tutuklu sanık Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu, Aykut Metin Şükre, Salih Kurter, Süleyman Esen, İsmail Sağır ve Tekin İrşi, silah temin ettikleri iddia edilen sanıklar Kenan Özay, Selçuk Özkan, Erkan Akyıldız ve Mahmut Güzel hakkındaki dosyayla ilgili görevsizlik kararı vererek dosyanın Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler