Sivas Kongresi 99 yıl önceki coşkuyla kutlanıyor

Cumhuriyet’in aşısı olan Sivas Kongresi, yıldönümünde kutlanıyor. Yurtçapında etkinlikler sürerken yurdun dört bir yanından da Sivas’a akın var. Tarihi kongrenin yapıldığı bina, ziyaretçi akınına uğruyor, balmumu heykeller dikkatle inceleniyor.

Yayınlanma: 04.09.2018 - 23:02
Abone Ol google-news

Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’e giden yolun açılmasında temel taşlardan biri olan Sivas Kongresi’nin 99. yılı kutlanıyor. Sivas Kongresi’nin 99’uncu yılı kutlamaları için bu yıl 2-9 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinlikler planlandı. İlk olarak 2 Eylül’de Atatürk’ün Erzurum’dan Sivas’a gelişi temsili olarak canlandırıldı. Etkinlikler çerçevesinde 7’ncisi düzenlenen Kitap Günleri’nin açılışı yapıldı. Müze bahçesinde Türk Armoni Yıldızları Konseri düzenlendi. Dün ise Tarım ve Hayvancılık Fuarı açılışı yapıldı. Akşam saatlerinde Atatürk anıtına çelenk sunumunun ardından Sivas Kongresi canlandırıldı. Akşam, Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliği müze bahçesinde konser verdi. Sivas aşıkları da sahne aldı. Kutlamalar çerçevesinde 8-9 Eylül tarihleri arasında ise Ulusal Yıldız Dağı tırmanış etkinliği gerçekleştirilecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ise, “Sivas’ta, Atatürk’e sahip çıkıldı. Kongre emin bir şekilde burada yapıldı. Biz dünyaya kaygılar içinde olduğumuz, geleceğimizi göremediğimiz, kafaların karışık olduğu bir zamanda ‘manda ve himayeyi kabul etmiyoruz’ dedik. Bizim milli sınırlarımız içerisinde vatanımız bir bütündür. Hiçbir parçasının bizden ayrılmasına razı değiliz’ dedik. İçimizdeki azınlıklar tebamızdır, onları milletimiz eskiden olduğu gibi barış içinde koruyacaktır. Hiçbir azınlığa bir ayrıcalık tanınmayacağını burada yiğit bir şekilde söyledik. Sivas Kongresi Türk tarihinin kırılma noktasıdır. Artık İstanbul’daki bazı aydınların Amerika’nın mandası altına girmeyi açıkçası beyan ettiği bir ortamda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları manda ve himayenin kabul edilmeyeceğini, ancak milletin kendisinin azmi ve iradesinin kurtaracağını söylediler. Nihayet en doğru yol böylece çıkmış oldu. Biz ülkemizi işgal eden düşmanları ülkemizden atarak, Cumhuriyetimize kavuştuk ve devamında da bu huzurlu günlere gelebildik” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan anlamlı mesaj 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sivas Kongresi’nin 99’uncu yıldönümü dolayısıyla Twitter hesabından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, “Milletin iradesini ve kurtuluşunu her şeyin üzerinde tutan Sivas Kongresi’nde ortaya çıkan ruh, bugün hepimize rehber olmalıdır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” ifadesini kullandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler