Sınırda ‘radikal’ önlemi

Güvenlik birimleri ikna çalışmalarını yürütüyor.

Yayınlanma: 26.09.2018 - 23:03
Abone Ol google-news

 

Türkiye, Rusya ile İdlib’de alınacak önlemler konusunda uzlaşma sağlamasının ardından, alanda da hızla çalışmaya başladı. Bu kapsamda güvenlik güçleri kendilerince önlemlerini artırdı, istihbarat birimleri de görüşmelere yürütüyor. Görüşmelerin amacı, “cihatçı-radikal” olarak adlandırılan ve hiçbir ülke tarafından İdlib’de istenmeyen örgütlerin silah bırakması veya bölgeyi boşaltmaları. Bu kapsamda ilk önlemler de yine Türkiye ile Rus güvenlik birimlerinin belirlediği “güvenlik kuşağı”nda alınacak.

Türkiye, bölgedeki birimleriyle ikna çalışmaları yürütüyor. Bölgedeki yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre bu gruplardan yalnızca birisi, Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakata karşı çıktığını, kendisinden istenilen konuma gelmek istemediğini açıkladı. Bölgedeki kaynaklar bu grubun Hurras Ed Din olduğuna dikkat çekiyorlar. Ancak yetkililer, bu grubun militan sayısı olarak küçük bir grup olduğunu genel bir kabulün oluşması durumunda geri adım atabileceklerini vurguluyor.
İdlib’deki radikal grupların en büyüğü olarak bilinen Heyet’ül Tahrir Şam’nin (HTŞ) ise şu an için temaslara ve pazarlığa daha yakın olduğu belirtiliyor. Önümüzdeki dönemde bu gruplarla temasların süreceği, önceliğin ikna yoluyla sorunun çözülmeye çalışılacağına dikkat çekiliyor.
İlk hedef ise 10 Ekim. Bu tarihe kadar somut bir gelişme sağlanması hedefleniyor. Çünkü 15 Ekim’e kadar son aşamaya gelinmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında tarih olarak belirlendi.

Yine yerel ve güvenlik kaynaklarından gelen haberlere göre Türk silahlı Kuvvetleri (TSK), özellikle İdlib bölgesindeki sınırlarda çok sıkı önlemler aldı. Önlemlerin hedefi, İdlib’den Türkiye’ye radikal unsurların sızmasını engellemek.

Nereye gidiyorlar?

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Erdoğan’ın “Silahlı gruplar orayı terk ediyor” sözlerine ilişkin olarak şunları söyledi: “Şu iki soruyu herkes sormalı: Bu silahlı gruplar nereye, nasıl gidiyor. Silahlarını bırakıp mı gidiyorlar yoksa silahlarını başkaları üzerinde kullanmak için ellerinde tutmaya devam mı edecekler? Bu soruların cevabını bekliyoruz.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler