Suudi konsolos uçtu, arama yapılamadı

AP’nin Kaşıkçı’nın öldürülmüş olabileceğine dair kanıt bulunduğu haberiyle aynı dakikalarda Uteybi, Riyad’a gitti. Akşam saatinde giren Türk olay yeri inceleme ekibi Başkonsolosluk konutuna girdi. Suudi yetkililerin katılamaması nedeniyle Başkonsolosluk konutunda arama yapılamayacağı duyuruldu.

Yayınlanma: 16.10.2018 - 17:18
Abone Ol google-news

<video:1113407>

Muhammed Uteybi, 7 Ekim'de Reuters’a konsolosluk binasını gezdirmişti

 


Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolmasının üzerindeki sır perdesi aralanıyor. 

girdikten sonra kaybolmasının üzerindeki sır perdesi aralanıyor.

Associated Press (AP) Ajansı, üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberde, Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda inceleme yapan Türk yetkililerin Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında öldürülmüş olabileceğine dair bazı kanıtlar bulduğu bilgisine yer verdi. Türk yetkili bahsi geçen kanıtlar hakkında detaylı bilgi vermedi.


Bu gelişmeden kısa bir süre sonra Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi’nin saat 17.00’de Atatürk Havalimanı’ndan kalkan tarifeli uçakla Riyad’a döndüğü ortaya çıktı. Uteybi’nin havalimanında VIP çıkışı kullandığı öğrenildi. Uteybi’nin eşi ve 2 çocuğunun ise halen konsolosluk rezidansında olduğu bildirildi. Başkonsolos, 2 Ekim’de Cemal Kaşıkçı’nın kaybolma
sının ardından konutundan çıkmamıştı. Saat 18.00 sıralarında ise uzmanlardan oluşan polis ekipleri Uteybi’nin konutuna girdi.

<haber-dikey: 1113408>

 

Suudi konsolosluk konutu 

Polis ekiplerinin bugün konsolosluk konutta yapacağı aramalarda bahçede bulunan eski su kuyusu ile kapalı garajı detaylarıyla inceleyeceği öğrenildi.

KONUTTA ARAMA YAPILMAYACAK

Suudi yetkililerin aramaya katılamaması nedeniyle Başkonsolosluk Konutu'nda arama yapılamayacak. Konsolosluğun etrafındaki güvenlik bariyerleri kaldırılmaya başlandı.

POMPEO TÜRKİYE'YE GELİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Bu görüşmelerden çıkardıklarıma göre, Suudi yönetimi, Suudi üst düzey yetkililer de dahil olmak üzere, yaşananlardan sorumlu olanları bulma ve tüm gerçekleri ortaya çıkarma konusunda ciddi kararlılık içerisinde. Başkan Trump, Türkiye'yi ziyaret etmemi ve yetkili kişilerle görüşmemi istedi. Türk ve Suudi yetkililerle, incelemelerini bitirip bulunanları açıklayıncaya kadar yakın temasta olmaya devam edeceğiz." dedi.

Washington Post'tan çağrı

Amerikan Washington Post gazetesi yazarı ve CEO'su Fred Ryan, Suudi Arabistan yönetiminin kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ailesine "tam ve dürüst bir açıklama" yapmak zorunda olduğunu bildirdi.


Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın da makaleler yazdığı Washington Post'un CEO'su Ryan, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Gazetecinin ailesinden iki haftadır yaşadıklarından dolayı özür dilenmesi gerektiğini belirten Ryan konuya ilişkin bağımsız bir soruşturma yapılması gerektiğini söyledi.

Ryan, "Suudi Arabistan hükümeti Kaşıkçı ailesine ve dünyaya, Cemal'e yapılanlar hakkında tam ve dürüst bir açıklama yapmaya borçlu ve biz de Cemal'in ailesi ve Birleşmiş Milletler'in (BM) bağımsız bir soruşturma teklifini destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Suudi Hükümeti'nin artık sessiz kalamayacağına vurgu yapan Ryan, "Kendi hükümetimiz ve diğerlerinin yapılanları ve sorumlularını bulana kadar gerçekler için daha fazla zorlaması şarttır. Bu, Suudi hükümetiyle yapılan sıradan bir ticaret olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

 

<haber-yatay:1113189,1111848,1112960, 1112517, 1112460>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler