Başkentte 3 grup yarışıyor

Ankara Barosu’na kayıtlı yaklaşık 15 bin avukat, bu hafta sonu yeni yönetimini belirlemek için sandık başına gidecek.

Yayınlanma: 18.10.2018 - 22:47
Abone Ol google-news

Seçimlerde Demokratik Sol Avukatlar Grubu’nun adayı Erinç Sağkan, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar’ın adayı Murat Kemal Gündüz ile Baroda Birlik ve Milliyetçi Avukatlar grubu adı altında avukat Gencer Özdemir yarışacak. Mevcut başkan Hakan Canduran, seçimlerde yeniden aday olmadı. Ankara Barosu’nda başkan adaylığı seçimlerinde üç grubun adayları yarışacak.

‘Vatandaşın yanındayız’

Demokratik Sol Avukatlar Grubu başkan adayı Avukat Erinç Sağkan, Ankara Barosu’nun Türkiye’nin en etkili baskı grubu olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu hukuksuzluk ve baskı sürecinde barolara çok iş düştüğünü dile getiren Sağkan, “Temel insan haklarından, hukukun üstünlüğü ilkesinden, yargı bağımsızlığından ve evrensel hukuk ilkelerinden yana çok net olarak tarafız. Ankara Barosu sadece söylemde değil eylemsel olarak da bu dönem görevini hakkıyla yerine getirecektir” dedi.

Sağkan, şunları kaydetti: “Türkiye’nin en çok ihtiyacı olan, bağımsız ve tarafsız yargının kurulmasıdır. Ankara Barosu olarak tarafsız ve bağımsız bir yargının tesisi noktasında bürokratik kanallara uyarılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu uyarıların dikkate alınmadığı noktada artık eylemsel bir tavır içerisinde bulunacağız. Bu eylemsel tavır yasalara, hukuka ve hukukun temel prensiplerine uygun şekilde gerçekleşecek. Emniyette, karakolda, sokakta, duruşma salonlarında sıkıntı yaşadıklarında vatandaşlar yanlarında Ankara Barosu’nu ve avukatları bulacaklar.”
Ankara’nın bir diğer sorununun da parçalanmış adliye olduğunu dile getiren Sağkan, “Başkente tek bir adliye yapılamamasının izahı olamaz” dedi.

Bağımsız yargı

Başkan Adayı Murat Kemal Gündüz, genç avukatların ve kadın avukatların sorunlarını çözmenin yanında baronun yargının da sorunlarıyla ilgileneceğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Toplumda yargıya güven duygusu zaten zayıftı. Son siyasi gelişmelerle ise ne yazık ki güven duygusu dibe vurmuş durumdadır. Mahkemelerce siyasi iktidarın istediği yönde kararlar verildiği ve maalesef bu gelişmenin artık kanıksandığı gözlenmektedir. Avukatların savunma haklarının kısıtlanmasının yanı sıra, avukatlar savunmasını üstlendikleri müvekkilleri ile özdeşleştirilerek, onlarla birlikte sanık sandalyesine oturtulmakta ve tutuklanmaktadır. Savunma hakkının yok sayıldığı, savunma görevi yürüten avukatların savunmaya ihtiyaç duyduğu ve OHAL karanlığının kurumsallaştırılarak kalıcı hale getirildiği bir dönemden geçiyoruz.

Bağımsız bir yargı için, toplumun bütün kesimleriyle birlikte bir arada etkin bir adalet mücadelesi yürüteceğiz. Hak mücadelesinde savunma ihtiyacı duyan herkesin yanında olacağız. Barolara halkın güvenini sağlayacağız. Demokratik, katılımcı bir yönetim tarzı ile birlikte Ankara Barosu’nu birlikte yönetelim diyoruz. Birlikte mücadele ederek, değiştirebiliriz diyoruz. Bunun için de Ankara Barosu’nun en genç, en kadın, en mücadeleci listesi ile yola çıktık.”

Baro’da da Cumhur İttifakı

Ankara Barosu’nun 65. Olağan Genel Kurulu, 20-21 Ekim tarihlerinde Yenimahalle Belediyesi Nâzım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde yapılacak. Kongre uyarınca cumartesi günü adaylar konuşacak. Pazar günü ise avukatlar oy kullanacak ve baronun yeni yönetimi belli olacak. 
Demokratik Sol Avukatlar Grubu’nun adayı, önseçimle mevcut başkan yardımcısı Erinç Sağkan oldu. Geçmişte başkanlık seçimlerini Demokratik Sol’un adayları kazanmıştı. 

Gar davasının avukatı

Ankara Garı katliamı davasında müşteki ailelerin avukatlığını yapan Murat Kemal Gündüz ise Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu’nun başkan adayı olarak seçime girecek. 

Geçmiş baro seçimlerinde Baroda Birlik ve Milliyetçi Avukatlar grupları ayrı ayrı aday çıkarıyordu. Baro’da Birlik grubu AKP’ye yakın olarak bilinirken Milliyetçi Avukatlar ise MHP’ye yakın duruyordu. AKP ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, etkisini baro seçimlerinde de gösterdi. Her iki grup, Baroda Birlik ve Milliyetçi Avukatlar Grubu olarak birleşerek, Gencer Özdemir’i aday olarak çıkardı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler