Ukrayna'da hava ısındı, güney cephesi açıldı

Putin ile Paraşenko'nun Minsk zirvesi sonuçsuz kalırken, isyancılar Azak Denizi kıyısındaki kilit Novoazovsk'u ele geçirdi, Mariupol liman kentine yöneldi. Kiev, Rusya'yı "işgale girişmekle" suçladı. Batı teyakkuzda...

Yayınlanma: 28.08.2014 - 17:32
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Paraşenko'nun sonuçsuz Minsk zirvesinin ardından içsavaşda yeni cephe açılıyor. Rusça konuşan nüfusun ayaklandığı Donetsk ve Lugansk bölgesindeki çatışmalar güneydoğudaki Azak Denizi bölgesine taşındı. Kiev'deki Batı yanlısı yönetim, Rusya'yı ülkeyi "işgale girişmekle" suçladı. Rusya bunu yalanlıyor. Batı teyakkuzda.

Ukrayna ordusu son dönemde doğu bölgelerinde kazanımlar elde ederken, isyancıların Donetsk Halk Cumhuriyeti'ne bağlı birlikleri güneydoğuda, Azak Denizi kıyısındaki stratejik Novoazovsk kentini ele geçirerek, 30 km batısındaki 450 bin nüfuslu liman kenti Mariupol'a yöneldi. AP muhabiri, perşembe sabahı Novoazovsk'in dış mahallelerde isyancıların kontrol noktası kurduğunu, üzerinde ülke sembülü olmayan tanklar, Buk füze başlıkları ve zırhlı personel taşıyıcılar gördüğünü kaydetti. Novoazovsk, Rusya'yı geçen martta ilhak edilen Kırım'a bağlayan yol üzerinde. Bölgenin kontrolü Rusya ile Kırım arasındaki kara bağlantısını kuruyor ve Rusya'ya doğalgaz ve mineral zenginlikleri ile Azak Denizi üzerinde kontrol sağlıyor. Ukrayna şimdiden Karadeniz'deki önde gelen limanların yarısını yitirmiş durumda.

Bu gelişme üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Petro Paraşenko, "Başkanın yeri sarayıdır" diyerek Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı töreni programını iptal etti ve güvenlik konseyini topladı. Paraşenko, Rusya'yı ülkeyi "işgale girişmekle" suçladı. Ukrayna konuyu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gündemine taşırken, Rus temsilci Andrey Kelin iddiayı yalanlayarak, "Ukrayna sınırını geç en hiç bir Rus birliği yoktur" açıklaması yaptı.

ABD yönetimi ise Rusya'yı 'askeri darbe kampanyasına' girişmekle suçladı. Dışişleri sözcüsü Jen Psaki, "Gelişmeler Rusya'nın yönlendirdiği bir karşı saldırıya işaret ediyor" yorumunu yaptı, Rus güçlerinin Ukrayna içlerine 45 kilometre girdiklerini öne sürdü. Kiev büyükelçisi Geoffrey Pyatt da, Rusya'nın tank, zırhlı araçların yanı sıra en yeni hava savunma sistemleri SA-22'leri isyancılara aktardığını öne sürdü. NATO 1000 kadar Rus askerinin Ukrayna içlerine girdiğini iddia etti. Ukrayna 10 Rus paraşütçüyü yakaladığını duyurdu.

Ancak Rusya bu iddiayı yalanlarken, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin "başbakanı" Aleksander Zakharçenko, kendilerine katılanları "3 bin Rus gönüllü" olarak ifade etti. Zakharçenko, Mariupol'e ilerlediklerini doğruladı. Ukrayna ordusunun isyancıların mevzilendiği Donetsk şehrinde ise önceki gece boyunca bombardımanında 11 sivilin hayatını yitirdiği belirtiliyor. Dört ayı geçen çatşımalarda 2200'den fazla insan öldü, 400 bine yakın insan yerinden yurdundan oldu. AB Dış Politika şefi Catherine Ashton'ın sözcüsü Rusya'ya "silah ve askeri personel akışı dahil sınırdaki her türlü hasmane tutuma son verilmesi" çağrısı yaptı. AB dışişleri bakanlarının cumartesi Milano'da yapacağı gayrıresmi toplantıya Paraşenko da katılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon