İstanbul Üniversitesi'nde ceza mesaisi

Rektörlük, yaz çalışmalarını öğrenci cezalandırmaya ayırarak onlarca öğrenci için disiplin soruşturması yürütmüş.

Yayınlanma: 28.08.2014 - 20:39
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü, öğrencilere yönelik soruşturmalarda yaz döneminde de hız kesmedi. Rektörlük Soma protestosuna katılmak, güvenlik görevlileri tarafından darp edilen öğrencilerle ilgili basın açıklaması yapmak, slogan atmak, yolsuzluğu protesto etmek ve fakülte duvarına izinsiz pankart asma gerekçesiyle 25 öğrenci hakkında onlarca soruşturma açtı. Rektörlüğün açtığı soruşturmaların dışında İktisat Fakültesi Dekanlığı tarafından izinsiz pankart asmak gerekçesiyle ikinci soruşturmaların da açıldığı öğrenciler bulunuyor. Bazı fakültelerin öğrenci işleri panosunda soruşturma ilanı nedeniyle yer bile kalmadı. Öğrenciler hem açılan soruşturmalardan hem de yaz dönemindeki soruşturmaların kendilerine bildirilmemesi ve savunma çağrısının sadece okulun panosundan duyurulmasından şikâyetçi. Kendilerine açılan soruşturmayı tesadüf sonucu öğrenen 4 öğrenci ise savunmalarının ardından 1 dönem uzaklaştırma cezası aldı. Gerçekleştirdikleri eylemlerle demokratik haklarını savunduklarını söyleyen öğrenciler, soruşturmaların “yıldırma politikası” olduğunu belirterek bu baskıya son verilmesi çağrısı yaptı.

Soruşturma öyküleri...

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri 20 yaşındaki Gönenç Hacaloğlu ve Büşra Altunoluk’a da geçen 1 Mayıs’ta “Yolsuz Rektör” yazılı pankartını okulun içine astıkları için soruşturma açılmış. Altunoluk, astıkları pankarttaki ifadeden rektörün rahatsız olduğunu ve pankartın kaldırılmasını istediğini belirterek “Biz de düşünce özgürlüğümüzün bir parçası olduğunu ve pankartı kaldırmayacağımızı söyledik. 2. gün arkadaşlarımıza pankarttan dolayı bir güvenlik ordusu saldırdı. Hatta bir arkadaşımızın kolu çatladı. Ona karşın bir de soruşturma yediler. Sadece orada güvenlik görevlileriyle tartışan öğrencilere değil. Oradaki bütün öğrencilere soruşturma açmışlar. Bize de açıldı soruşturma” dedi.

‘Vicdanlarını sorgulasınlar’

Altınoluk “Berkin’i, Soma’yı anmanın üniversitelilerin ne kadar duyarlı olduğunu gösterdiğini düşünüyorum. Bu şekilde soruşturma açılması üniversite yönetiminin vicdanına kalmış bir şey. Bunu da sorgulamalarını istiyoruz”sözlerini kaydetti. Suçlarını bile öğrenemediklerine dikkat çeken Altunoluk, “Diğer arkadaşlarımıza haber vermek istiyoruz. ‘Geldiklerinde öğrenirler’ deniyor. Rektörlüğe gittiğimizde de diğer arkadaşlarımıza açılan soruşturmaları zaten öğrenemiyoruz. Suçumu bile soruşturarak öğrendim. Onu bile söylemiyorlar” ifadesini kullandı.

‘Tesadüfen öğrendik’

Gönenç Hacaloğlu ise 1 öğrenciye 3-4 tane soruşturma açıldığını belirterek “Geçen yıl konferans salonunda yaptığımız Soma protestosuna güvenlik güçleri müdahale etti. Orada protestoyu gerçekleştiren arkadaşlarımızın yanı sıra onları korumak isteyenlere de soruşturma açmışlar” dedi. Hacaloğlu, hukuk fakültesinde okuyan bir arkadaşının Soma protestosundan dolayı kendisine açılan soruşturmayı “tesadüfen” edebiyat fakültesi panosunda gördüğünü belirterek “Bize bildirmediler. Okula ilan olarak astılar. Yaz vakti okula ilan olarak asınca kimsenin doğal olarak haberi olmadı. Soruşturma açıldığını bir şekilde öğrendik. Size ‘tebliğ edilecek’ diyorlar. Gidip kimlik bırakarak zorla öğreniyoruz. Eğitim öğretim hakkımız demokratik hakkımızı savunduğumuz için elimizden alınıyor. Talebimiz. Komik gerekçeler soruşturma açılmaması. Hatta soruşturma açılmaması. Öğrenciler üzerindeki baskının son bulması” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler