Ümraniye’de metro çalışması sırasında yol çöktü: 2 ölü

Ümraniye'de metro yapımı çalışmasının sürdüğü yolda çökme meydana geldi. Çökme nedeniyle yan taraftaki bir inşaatın güvenlik kulübesinde gece nöbetinde bulunan 2 güvenlik görevlisi toprak altında kaldı. Toprak altında kalan güvenlik görevlilerin cansız bedenine ulaşıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı çökmeye ilişkin soruşturma başlattı.

Yayınlanma: 02.11.2018 - 02:42
Abone Ol google-news

<video:1128988>

Göçük altındaki güvenlik görevlilerini arama ve kurtarma çalışmaları iş makinaları yardımıyla sürüyor. İBB'den yapılan açıklamada ise, "göçüğün zemin altında oluşan boşluktan kaynaklanabileceği tahmin edilmektedir" denildi.

Parseller Mahallesi Kesikkaya Caddesi üzerinde yapımı süren metro çalışmasının olduğu bölgede henüz bilinmeyen bir nedenle saat 01.30 sıralarında yolda çökme meydana geldi. Bu sırada yandaki inşaat alanında bulunan güvenlik kulübesindeki iki görevli göçük altından kaldı. Toprak altında kalan güvenlik görevlilerinin cansız bedenine ulaşıldı. Göçük çevrede paniğe neden olurken, ihbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Ümraniye metro inşaat sahasının da bulunduğu caddede meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan çökmeye ilişkin soruşturma başlattı. 

 

<video:1129260>

 

'İhmal varsa gerekeni yapacağız'

Vali Mevlüt Uysal konuyla ilgili "Dinamit patlatacak bir durum söz konusu değil. Şu anda tünel bitmiş, makas genişletme çalışması var. Gördüğünüz gibi buradaki istasyon alanının hemen bitirişindeki bir alan. Ani bir çökme. Gece iki buçuk saatlerinde haberim oldu. Tekrar ailelerine başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaşıyorum. Metro çalışmaları sırasında olmadı hiç böyle bir şey o yüzden sebeplerine bakacağız. Sensorlarında ihmal varsa gerekeni yapacağız. 

Çöken kısım istasyon dışında; yol altında, site önünde yer almakta olup siteye ait güvenlik kulübesi oluşan boşluğa düşmüştür. Akşama kadar durum belli olcak duruma göre binalar boşantılacak." açıklaması yaptı.



CANSIZ BEDENE ULAŞILDI - VİDEO

<video:1129039>

"ŞAHENK'İ BİRAZ DAHA ZENGİN EDİN"

Geceyarısı önlem almadan patlama gerçekleştirildiğini belirten yurttaşlar güvenlik kulübesindeki görevlilerin uzun zamandır yaşanan sallantıdan şikayet ettiği belirtildi. Göçük alanının oraya toplanan yurttaşlardan biri ise 'Şahenk'i biraz daha zengin edin, patlatın' şeklinde bağırdı. 

"BÜYÜK VİNÇ GELENE KADAR İKİNCİ GÖÇÜK OLUŞTU"

Göçüğün olduğu bölgede çalışan güvenlikler gece olay olduktan sonra küçük vinç geldiğini, halat koptuktan sonra büyük vincin geldiğini ve kazıldıkça enkazın altındakilerin üstüne yine toprak çöktüğünü belirtti. Görevli, "Küçük vinç işe yaramayınca büyük vinç gelene kadar ikinci göçük oluştu" şeklinde konuştu.




01.30 sıralarında yaşanan göçük sonrası saat 7 civarında bir göçük daha oluştu.


İBB'DEN AÇIKLAMA


Ümraniye'de Parseller Mahallesi Kesikkaya Caddesi üzerinde metro çalışması sırasında yaşanan çökme olayı ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama yapıldı. Açıklamada, güvenlik nedeniyle çevre binalardaki vatandaşların tedbir amaçlı olarak tahliye edildiği kaydedildi. İBB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ümraniye Parseller Mahallesi Kesikkaya Caddesi üzeri Dudullu - Bostancı metro hattı şantiyesinin olduğu noktada bulunan Sinpaş Aqua City 2 girişinde çökme meydana geldi. Çökme ile birlikte site önündeki güvenlik mobosu ve şantiyeye ait konteyner göçük altında kalmıştır. Güvenlik mobosu içerisinde 2 kişi olduğu söyleniyor. Arama kurtarma çalışmaları Ümraniye İtfaiye ekibimiz tarafından devam ediyor. Tedbir amaçlı çevredeki binalar tahliye edildi. İlgili birimler olay yerinde."



İBB'DEN İKİNCİ AÇIKLAMA

Parseller Mahallesi Kesikkaya Caddesi üzerinde metro çalışması sırasında yaşanan göçük olayıyla ilgili İBB'den ikinci bir açıklama yapıldı. Açıklamada, çöken kısımda bir inşaata ait güvenlik kulübesinin içerisinde 2 görevlinin bulunduğu belirtilerek, "göçüğün zemin altında oluşan boşluktan kaynaklanabileceği tahmin edilmektedir" denildi. Açıklama şu bilgilere yer verildi:

"02 Kasım 2018 Cuma 01.20 saatlerinde Dudullu - Bostancı Metro Hattı'nın Parseller İstasyonu ile Depo Sahası arasındaki tünel imalatlarının, istasyon tarafındaki son genişletme etabında çökme meydana gelmiştir.

İstasyon kazı destek sisteminde herhangi bir olumsuzluk meydana gelmemiştir. Çöken kısım istasyon dışında; yol altında, site önünde yer almakta olup siteye ait güvenlik kulübesi oluşan boşluğa düşmüştür. Alınan ilk bilgilerde güvenlik kulübesi içerisinde 2 kişinin bulunduğu ifade edilmiş olup kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir.

İBB Raylı Sistemler, AKOM, İtfaiye, Yol Bakım, İSKİ, Zabıta, 153 Yerinde Çözüm ekipleri 10 araç ve iş makinesi, 38 personel ile olay yerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Çalışmalar esnasında çevredeki bina ve yol ölçümleri düzenli olarak kontrol edilmekte olup, yapılan kontrollerde olay öncesinde herhangi bir deformasyon gözlenmemiştir. Çevredeki 3 bina tedbir amaçlı boşaltılmıştır. Meydana gelen çökmenin zemin altında oluşan boşluktan kaynaklanabileceği tahmin edilmektedir."



İTFAİYE EKİBİNİ TAŞIYAN HALATLAR KOPTU 1 İTFAİYECİ ELİNDEN YARALANDI

Parseller Mahallesi Kesikkaya Caddesi üzerinde metro çalışması sırasında yaşanan göçük olayıyla ilgili toprak altındaki güvenlik görevlilerini arama kurtarma çalışmaları esnasında itfaiye ekiplerini taşıyan vince bağlı 4 halattan 3'ü koptu. Kopan halata bağlı sepetteki itfaiyecilerden Ekip Amiri Serdar Yahşi hafif şekilde elinden yaralandı. Yahşi'ye ilk müdahale sağlık görevlileri tarafından olay yerindeki ambulansta yapıldı. Elinden yaralanan Yahşi'nin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

"3 BİNA TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILMIŞTIR"

"İBB Raylı Sistemler, AKOM, İtfaiye, Yol Bakım, İSKİ, Zabıta, 153 Yerinde Çözüm ekipleri 10 araç ve iş makinesi, 38 personel ile olay yerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalar esnasında çevredeki bina ve yol ölçümleri düzenli olarak kontrol edilmekte olup, yapılan kontrollerde olay öncesinde herhangi bir deformasyon gözlenmemiştir. Çevredeki 3 bina tedbir amaçlı boşaltılmıştır. Meydana gelen çökmenin zemin altında oluşan boşluktan kaynaklanabileceği tahmin edilmektedir.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’dan açıklama geldi.

Dudullu-Bostancı Metro Hattı şantiyesinin yanındaki yolda gece saatlerinde meydana gelen çökmeyle ilgili açıklama yapan Ümraniye Belediye Başkanı Can şunları söyledi:

“Üsküdar-Çekmeköy metromuz geçtiğimiz günlerde açıldı ve bu hatta dikey olarak bağlanan Kadıköy-Kartal metro hatları var. Bununla beraber Dudullu hattı da çalışması aşamasında. Parseller durak istasyon çalışmasının depoya giden bölümünün başlangıcında hangi şartlarda nasıl oluştuğunu henüz bilmediğimiz bir göçük meydana geldi. 2 kişi vefat etti. Ben ailelerine baş sağlığı diliyorum. Arzu edilmeyen bir şey ama bu hizmeti yaparken böyle şeyler olabiliyor. Detaylı açıklamayı metro inşaatını yapan firma verecektir.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon