‘Davamıza sahip çıkalım’ çağrısı

Yargıtay’ın 12 Eylül generalleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yla ilgili verdiği son kararın yeni bir belirsizlik yarattığını vurgulayan avukatlar, dünyada benzer darbecilere ne gibi yaptırımlar uygulandığının araştırılması için hazırlık çalışması başlattı.

Yayınlanma: 03.11.2018 - 22:16
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1129970,1129402>

Yargıtay, Evren ve Şahinkaya’yla ilgili davanın ölüm nedeniyle düşmesi ve sanıkların Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarılma cezasıyla ilgili hükmü bozmuştu.

Sanıklar hakkında şikâyetçi olan avukatlardan Senih Özay, generallerin apoletlerinin sökülüp sökülmeyeceği, mal varlıkları, emekli ve dul/yetim maaşlarının kesilip kesilmeyeceği, yakınlarının orduevlerini girip çıkmalarıyla ilgili belirsizliklerin sürdüğünü anımsattı.

Özay, Yargıtay kararının ardından davaya bakan Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin avukatları 18 Ocak’taki duruşmaya çağırdığını belirterek, “Acılı, üzüntülü, öfkeli olarak meslektaşlarımızdan akıl istiyor, katkı bekliyoruz. Yunanistan’daki darbe albaylarının durumu, mezarları, maaşları, malları nasıl oldu? Nürnberg yargılama sürecindekilerde maddi hukuk bölümü nasıl tecelli etti? Mağdurların hakları için nasıl hukuk yolları oldu? İade-i itibarlar bu sefer çocuklarımıza kardeşlerimize olmayacak mı? Meslektaşlarımızı, dünyadaki örneklere bakarak, duruşmaya kadar darbe kavramını tartışmaya, konuşmaya, hareketlenmeye çağırıyorum” dedi.

Bazı 12 Eylül mağdurlarının avukatı olarak yargı sürecine başından bu yana katılan Avukat Arif Ali Cangı da, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önce bozmaya uyup uymamaya karar vereceğini anımsattı. Cangı, süreçle ilgili şu yorumu yaptı: “Her ne kadar dava dosyasından müsadere edilmiş bir eşya olmasa da sanıkların rütbelerinin geri alınmasının ‘maddi menfaat’e ilişkin olduğu ortadadır. Zira sanıkların ve onların ölümünden sonra mirasçılarının rütbesiz asker olarak elde edecekleri maddi menfaatler ile emekli orgeneral, emekli kuvvet komutanı ve emekli cumhurbaşkanı olarak elde ettikleri ve etmeye devam edecekleri maddi menfaatler farklıdır. Aradaki farkın müsaderesine karar verilmesi gerekmektedir. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi bozma kararına uymaz, eski kararında direnirse, bu kez dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidecek ve oradan çıkan karar, bu davanın sonuç kararı olacak. Darbelerden, darbeci zihniyetten kurtulmak için 12 Eylül’ü mutlaka mahkûm etmek gerekiyor. Davada; rütbelerin sökülmesi, maddi kazançlarının geri alınması, 12 Eylül Darbesi’nin mahkûmiyeti anlamına gelecek ve yeni darbe heveslilerine ders olacak. Tabii ki bu kendiliğinden olmayacak, davaya sahip çıkmamız gerekiyor. 12 Eylül ile derdi olanları; davaya sahip çıkmaya çağırıyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler