3. dalga operasyonu

Emniyet mensuplarına yönelik yapılan ‘22 Temmuz’ operasyonunun 3’üncü dalgası bu sabah gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ile Emniyet Müdürü Mahir Çakallı da gözaltına alındı.

Yayınlanma: 02.09.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

AKP-cemaat kavgasında emniyet’teki cemaatçi yapılanmaya yönelik 3. dalga operasyon dün İstanbul merkez olmak üzere 16 ilde gerçekleştirildi. 3. dalga operasyonda eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü (İEM) Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı, Mali Şube Müdür Yardımcıları Mahir Çakallı, Kazım Aksoy ve Yasin Topçu’nun da aralarında bulunduğu 32 polis gözaltına alındı. Bir kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Gözaltına alınan şüphelilerden bazılarının üzerilerinde Türkçe ve İngilizce “Sıfır” yazan siyah tişörtler giydiği görüldü. Gözaltına alınan polislerin aileleri de emniyet önüne gelerek beklemeye başladı. Fuat Avni ise Twitter üzerinden operasyonu açıklayarak yine gözaltına alınacakları bildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen, Emniyet içeresindeki paralel yapı iddialarına karşı sürdürülen soruşturma kapsamında dün sabah saat 06.30’da İstanbul merkezli 16 ilde çeşitli adreslere operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında 32 polis “görevi kötüye kullanmak”, “resmi belgede sahtecilik”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek”, “casusluk”, “gizliliğin ihlali” suçlamasıyla gözaltına alındı. Operasyon kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan 12 kişi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerden bazılarının, üzerine Türkçe ve İngilizce “Sıfır” yazan siyah tişörtler giydiği görüldü. Bu tişörtlerden giyen şüphelilerden birinin, “Biz zaten sıfırız, buradayız. Ama haram para sıfırlanmaz” diye bağırdığı duyuldu.

Saygılı polisleri atlattı

Operasyon kapsamında gözaltına alınan en önemli isimlerden birisi de 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun polis şefi Yakub Saygılı’ydı. Saygılı operasyondan önce Twitter hesabından attığı tweet ile polisleri atlattığını söyledi. Saygılı tweetinde şunları söyledi:

“Bir takip eğiticisine bir çaylak. Alındım doğrusu. Sayı az olunca mecburen taciz takip olur. Hedefi de kaybeder... Sitenin girişinde takip ekibi durduğuna ve taviz pahasına kaybetmemek üzere takip yaptığına göre operasyon süreci başladı demektir. Endişe etmeyin hastanede serum yiyorum. Zatürre başlangıcı. Bitince gelirim. Halkalı kent hastanesindeyim. Gelin yine başlayalım. Gençlik yıllarımı hatırladım. Geç kalmayın.”

Gözaltına alınan eski Mali Suçlarla Şube Müdürü Yakup Saygılı sağlık kontrolünden geçirildiği sırada gazetecilerin neden gözaltına alındığını sorması üzerine ‘bilmediğini’ söyledi.

Ailelerden ‘Reza’lı tepki

İstanbul’da gözaltına alınan polislerin yakınları da dün saat 10.30 gibi Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. Gazetecilerin bulunduğu alanda oturmaya başlayan aileler birbirlerine destek olurken, küçük çocukları ile gelen bazı aileler de eşlerinin ve yakınlarının dışarı çıkması için dua etti. Polis eşleri, “Reza’lar tatilden döndü” ve “Hırsızdan hayırsever olmaz”, “Yeni Türkiye’de hırsızlar sultan” ve “Hırsızlık babadan oğula geçermiş” pankartları açıldı. Burada konuşan Kazım Aksoy’un eşi Sümeyye Aksoy operasyondan haberleri olduğunu ve sabaha kadar balkonda beklediklerini söyledi. 2 polis memurunun kapıda beklediğini ve sabah 06.30 gibi kapıyı çaldıklarını anlatan Aksoy, “İçeride arama yapmadan eşimi alıp gittiler. Savcılık kararını gösterdiler ve orada‘darbeye teşebbüs’ gibi buna benzer mesnetsiz ifadelere yer vermişler. Ben ve çocuklarım eşimin arkasındayız. Şu anda hukukun ve adaletin işlemediğini görüyoruz. Ama Allah’ın adaleti tecil edecek ve eşimle beraber arkadaşları çıkacak” dedi. Erkan Ünal’ın eşi Nesibe Ünal da “17 Aralık günü kutu kutu paralar, kasa kasa paralar, sıfırlanmaya çalışılan dolarlar vardı. ‘Anti 17 Aralık’ diyorum ya, bugün evlerden bir şey çıkmadı. Rüşvetçilere karşı dürüstler, yolsuzluklara karşı da görevini yapan insanlar var” diye konuştu. Başkomiser Mustafa Demirhan’ın eşi Esma Demirhan ise eşinin yaptığı tek şeyin yolsuzluk operasyonunu yürüten ekipte yer almak olduğunu söyledi.

Gözaltına alınan polisler İstanbul’a gönderildi

Emniyet’te yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili İstanbul merkezli operasyonda Van’da 4, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde 1, Şemdinli ilçesinde 1 polis ile Bitlis’te 1 başkomiser gözaltına alındı. Operasyon kapsamında Erzurum’da 2 polis memuru, Ardahan’da bir polis memuru, Ağrı’da bir komiser yardımcısı, Adıyaman’ın Tut ilçesinde 1 polis memuru, Giresun Emniyet Müdürlüğü’nde C.K.adlı polis memuru gözaltına alındı. Sivas’ta gözaltına alınan polis memuru E.T’nin ise daha önce İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görev yaptığı, kente kısa süre önce atandığı bildirildi. Aramaların ardından gözaltına alınan polis memurları, işlemlerinin ardından İstanbul’a gönderildi.

Fuat Avni yine bildi

İstanbul Haber Servisi - Twitter üzerinden daha önceki operasyonları haber veren “Fuat Avni” yine operasyon yapılacağı bilgisini önceden haber verdi. Fuat Avni sosyal paylaşım sitesinde yaptığı açıklamada, “Günlerdir yeni operasyonun hesapları yapılıyordu. Bu gece saatlerce süren beklemeden sonra sabah 6.30’da operasyona start verecekler. Yakub Saygılı’nın tutuklanmasını isteyen Tiran, 25 Aralık Operasyonu’nu kapatan savcı İsmail Uçar sayesinde muradına eriyor. Operasyonu TEM yapmak istemiyordu. Selami bizzat devreye girdi. On civarında adrese yapılacak operasyonda 52 ismi almayı hedefliyorlar... Sabahki operasyon Yeni Şafak, Star ve Sabah’a bildirildi. Ellerinden gelen tezviratı yapacaklar. İlk andan itibaren yalana başlayacaklar.”

Savcılık: MİT Müsteşarı ile görüşmeyi usulsüz temin ettiler

İstanbul Haber Servisi - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Haliç Kongre Merkezi’nde MİT Müsteşarı ile yaptığı görüşmeyi usulsüz şekilde temin eden, Başbakan başta olmak üzere birçok bakanı usulsüz şekilde dinledikleri iddiasıyla soruşturma açılan 32 polisin gözaltında olduğunu belirtti. Açıklamada, “Soruşturma kapsamında 33 emniyet görevlisinin yakalanması ve akabinde gözaltına alınması talimatı verilmiş olup şu ana kadar 32 emniyet görevlisi yakalanarak gözaltına alınmıştır” denildi. Açıklamada, Mali Şube Müdürlüğü’nde görevli eski polislerin dinledikleri kişilerin bilgilerini, bilgisayarlarda muhafaza ettikleri belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler