Kriz belediyeleri kilitledi

Ekonomik krizin derinleşmeye başlamasıyla yerel yönetimler ve kamu kuruluşları da tıkanma aşamasına geldi.

Yayınlanma: 11.11.2018 - 21:59
Abone Ol google-news

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, belediyelerin kredi açmazıyla karşı karşıya olduğunu belirterek “Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden izin alıp açtığımız ihaleye girecek banka bulamıyoruz. Bakanlıklar da ödenekleri durdurdu. Sistem tıkanmış durumda” dedi.

‘Para sisteme girmiyor’
Akpınar, sokaktaki yurttaşın krizi iliklerine kadar hissettiğini, ancak reel sektör ve bankacılık sektörünün henüz krizin başında olduğunu söyledi. Reel sektörün parayı çeviremediğini, bankalarda ise yeterli nakit olmadığını dile getiren Akpınar, “Şu anda birçok işadamı parasını kendi kasasında muhafaza ediyor. Nedeni de bu iktidar nedeniyle mülkiyet hakkının güvence altında olmaması. Mülkiyet hakları güvence altında olsa yatırımcılar paralarını sisteme sokacak” dedi.
Bu durumun yerel yönetimleri de etkilediğini vurgulayan Akpınar, şunları aktardı:
“Belediyeler kredilerini kullanamıyorlar, çünkü bankalarda para yok. Kamu bankaları kredileri durdurmuş durumda. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden izin alıp ihaleye giriyoruz. Kredi ihalesine daha önce10 banka girerken, bugün ne yazık ki 2 banka giriyor. Çünkü sistem tıkanmış.”

Kamu yavaşlayacak
Tıkanıklığın, yalnızca belediyeleri değil, kamuyu da yavaşlatacağını kaydeden Akpınar, “Yıl sonu itibarıyla dönem faizlerini ve dışarıdan kullanılan kredilerin döviz bazında geri ödemelerinin söz konusu olduğu bir dönemde bankalar kredi vermiyor. Verdiği kredileri de geri çağırıyorlar. Sadece belediyeleri değil kamuyu yavaşlatacak bir sistemin içindeyiz. Bakanlıklar da ödenekleri durdurmuş durumda” diye konuştu. 2019’un yerel yönetimler için daha ağır geçeceğini belirten Akpınar, “Çünkü toplu sözleşmeler yapılacak. Biz enflasyon oranının 1 puan üstünde zam yaparak sendikalarla anlaşıyorduk. Ancak daha yüksek olduğunu biliyoruz, ama yüzde 25 oranında enflasyon var. Bu meblağı nereden ve nasıl karşılayacaksınız” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler