ABD, 17 Suudi için yaptırım uygulayacak... İşte listedeki isimler

Suudi Arabistan Başsavcılığı Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili açıklamalarda buludu. Suudi savcı Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 şüpheli hakkında idam cezası istedi. Cemal Kaşıkçı'nın ölüm nedeninin boğuşma ve öldürücü dozda ilaç olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 15.11.2018 - 13:25
Abone Ol google-news

<video:1125072>

Kaşıkçı, 2 Ekim’de girdiği İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmüştü. İstanbul’daki savcılık, Kaşıkçı’nın binaya girer girmez boğularak öldürüldüğünü, sonra da bedeninin parçalara ayrılıp ortadan kaldırıldığını açıklamıştı. Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu bilinmiyor. Cinayetle ilgili 18 kişi tutuklanmıştı.

Suudi Arabistan'da Kaşıkçı cinayeti soruşturmasını yürüten savcı, cinayete katılan ve talimatı veren kişiler hakkında idam cezasının istendiğini duyurdu. Suudi Başsavcılığı Cemal Kaşıkçı'nın cesedinin parçalara ayrılarak konsolosluktan çıkarıldığını belirtti. Suudi savcı Cemal Kaşıkçı'nın öldürücü derecede doz ilaç verilerek öldürüldüğünü açıkladı.

Suudi savcı, 11 zanlıdan 5'i için idam cezası istedi. Suudi savcı, Cemal Kaşıkçı'nın ülkeye getirilme çabasının başarısız olması sonrası öldürüldüğünü vurguladı. 

<haber-dikey:1141843>

Kaşıkçı'nın ölüm emrini, İstanbul'a gelen ikna ekibinin lideri verdiğini, soruşturma kapsamında Kaşıkçı'nın cesedinin arandığını ve Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel işbirlikçinin yaklaşık görüntüsüne ulaşıldığını söyledi.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanı Kahtani hakkında soruşturma açıldı ve Kahtani'nin Suudi Arabistan'dan çıkışı yasaklandı.

 PRENS SELMAN SORUŞTURMA KAPSAMINDA DEĞİL

Suudi Arabistan Başsavcılığı, Cemal Kaşıkçı cinayetinden Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın haberinin olmadığını, kendisinin soruşturma kapsamında yer almadığını açıkladı.
Suudi Arabistan Başsavcılığı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Basın açıklaması yapan Başsavcılık Sözcüsü, “Kaşıkçı uyuşturucu dolu iğneyle etkisiz getirilmek istendi ancak Kaşıkçı’nın kalbi dayanamadı ve hayatını kaybetti” dedi. Başsavcılık Sözcüsü cinayetten Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın haberinin olmadığını söyleyerek, “Eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri’nin suikast ekibiyle 29 Eylül tarihinde Kaşıkçı’nın ikna edilerek veya zorla ülkeye geri getirilmesi talimatını verdi” ifadelerini kullandı. Kaşıkçı’nın ikna edilmesi için görevlendirilen ekibe, Kaşıkçı’nın tanıdığı birisinin görevlendirildiğini söyleyen Başsavcılık Sözcüsü, “Ahmed Asiri, suikast ekibine, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın düşmanı olan ülkeler ve örgütlerle görüştüğü için tehdit olduğunu anlattı” ifadesini kullandı.

“KAŞIKÇI SORGUYA DİRENİNCE ÖLDÜRDÜLER”
Bunun üzerine emri alan suikast ekibi liderinin suç uzmanı bir kişiyle irtibata geçtiğini anlatan Sözcü, “Ekip lideri, Türkiye’de bulunan yerli işbirlikçiden “gerekli olursa” güvenli bir yer ayarlamasını talep etti ancak ekip lideri güvenli yere nakletmek mümkün olmadığını anlayınca öldürmeye karar verdi” ifadelerini kullanarak Kaşıkçı’nın Başkonsolosluk binasında katledildiğini yineledi.

“UYUŞTURUCU İĞNEYİ KALDIRAMAYINCA ÖLDÜ”
Kaşıkçı ile suikast ekibi arasında arbede çıktığını söyleyen Sözcü, “Elleri ve ayakları bağlandı, sonra da uyuşturucu dolu iğneyle etkisiz getirilmek istendi ancak Kaşıkçı’nın kalbi dayanamadı ve hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

''YEREL İŞBİRLİKÇİNİN ROBOT RESMİNE ULAŞILDI''

Sözcü, "Kaşıkçı'nın başının ekiple birlikte ülkeye getirildiğine dair" iddialara ilişkin, "Basında geçen bu haberler soruşturmada onaylanmadı. Ceset, parçalara ayrıldıktan sonra İstanbul'daki iş birlikçiye teslim edildi." ifadelerini kullandı. Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel iş birlikçinin robot resmine ulaşıldığını ve Türk makamlarına teslim edileceğini kaydeden sözcü, Suudi gazetecinin öldürülmesi olayında suçlananlardan birinin, konsolosluktaki kameraları bozduğunu dile getirdi. 

Suikast ekibi hakkında bilgi veren Sözcü, “Öldürme emrini veren ve öldüren 5 kişiye ulaştık ve suçlarını itiraf ettiler. Cesedi binadan 5 kişi çıkardı, 4 kişi suçu işleyenlere lojistik destek verdi” açıklamasında bulundu.

17 Suudi için yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı'nın Kaşıkçı cinayetinde rol aldıkları gerekçesiyle 17 Suudi Arabistan vatandaşı hakkında bugün yaptırım açıklayacağı belirtildi. ABD'nin yaptırım uygulayacağı isimler arasında Veliaht Prens Selman'ın eski danışmanı Kathani ve İstanbul Başkonsolosu Uteybi de var.

Yaptırım listesindeki isimler

Buna göre Washington yönetimi, Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın eski başdanışmanı Suud el-Kahtani, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Katibi ve yardımcısı Mahir Mutreb’nin yanı sıra Salah Tubaigy, Meshal el-Bostani, Naif el-Arifi, Mohammed el-Zahrani, Mansour Abahussain, Khalid el-Otaibi, Abdulaziz el-Hawsawi, Waleed el-Sehri, Thaar el-Harbi, Fahad el-Balawi, Badr el-Otaibi, Mustafa el-Madani, Saif el-Qahtani ve Turki el-Sehri isimli Suudi Arabistan vatandaşlarına yaptırım uygulamaya başladı.

ABD’nin yaptırım kararı çerçevesinde, bu kişilerin ABD’deki olası mal varlıkları dondurulurken, Amerikalılarla ticari ilişki kurmaları da yasaklandı. Yaptırım açıklamasının, Kaşıkçı’nın öldürülmesinin üzerinden 45 gün geçtikten sonra gelmesi dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler