Çaykur'daki sendika savaşı 'Bizans oyunu'na döndü!

Çaykur’da neredeyse 6 yıldır devam eden sendikal mücadele sürecinde yaşananlar, işçilerin uğradığı baskı, yıldırma ve sindirme politikaları, yargı kararları, toplu sözleşme görüşmeleri, grev kararı ve çoğunluk iddiaları neredeyse ‘Bizans Oyunları’ aşamasına geldi. Çaykur’da çoğunluğu ele geçirdiğini ve ‘yetkiyi’ aldığını ileri süren Öz Gıda-İş Sendikası, toplu sözleşme çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 20.11.2013 - 14:51
Abone Ol google-news

Yaklaşık 55 yıldır Çaykur’da örgütlü olan Tek Gıda-İş Sendikasına karşı, Çaykur’da örgütlenme çalışması başlatan ve 6 yıla yakın bir süredir bu çalışmalarını sürdüren Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası ikinci kez, çoğunluk tespiti için Bakanlığa başvuruda bulundu. Öz Gıda-İş’in, ‘Çaykur’da çoğunluğu ele geçirdiği ve toplu sözleşme imzalanacağına’ ilişkin iddialarını yalanlayan Tek Gıda-İş Sendikası ise, Bakanlığın Öz Gıda-İş lehine 2.kez ‘çoğunluk tespiti’ yapmasını mahkemeye taşıdı.

Başarısız Grev Uygulaması

Yargı kararıyla bir önceki dönemdeki çoğunluk ve yetki tespitinin Tek Gıda-İş Sendikası lehine yapılması ve Toplu Sözleşme Yapma yetkisinin Tek Gıda-İş Sendikasına verilmesinin ardından, Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikasıyla yapılan görüşmelerde sonu alınamamıştı. Çaykur yetkililerinin çeşitli dayatmalarına karşı direnen Tek Gıda-İş Sendikası, üyelerinin haklarını korumak adına, Çaykur’a bağlı 52 işletme için grev kararı almış ve 22 Nisan’da grev uygulamasına gitmişti.

Profesyonellikten Amatörlüğe

Çaykur yetkililerin ‘grev kırıcılığı yaptığı’ iddiaları arasında grev uygulamasını başaramayan ve aynı gün grev uygulamasını sonlandırarak; kâğıt üzerindeki grev kararını sürdüren Tek Gıda-İş Sendikası, bu aşamadan sonra adeta kendi içerisinde ‘Çaykur çatlağı’ yaşamış, gidilen kongrenin ardından ise profesyonel konumdaki Rize Şubeleri adeta cezalandırılarak, amatör şube haline dönüştürüldü. Özellikle de bu zor süreçte adeta bölge şubelerinin el ve kolları bağlandı.

Baskı ve Yıldırma Politikaları

Çaykur’daki başarısız grev uygulamasını fırsat bilen Öz Gıda-İş Sendikası ise, yargı kararları ve toplu sözleşme görüşmelerinin ardından neredeyse geri çekildiği Çaykur’daki örgütlenme çalışmalarına yeniden hız vererek; iddialara göre Çaykur yetkilileri ve iktidarın gücünü arkasına alarak; bu çalışmalarını sürdürmeye başladı.

Çaykur’da özellikle de Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçilere karşı çeşitli baskı ve yıldırma politikaları uygulandığı, sürgün ve çeşitli tehditlerle Öz Gıda-İş Sendikasına geçmeye zorlandıkları iddialarının ardından, Öz Gıda-İş Sendikasının, ‘çoğunluk tespiti’ için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığa başvurduğu öğrenildi.

Bakanlıktan Çoğunluk Tespiti…

Öz Gıda-İş Sendikasının bu dönem için başvuru hakkı olmaması ve Çaykur’daki grev kararının kâğıt üzerinde de olsa devam ediyor olmasına karşın, ilgili yasa maddelerini ve grevin uygulanamayışını gerekçe göstererek böyle bir başvuru yapma polemiğine girdiği ileri sürülürken; Bakanlığın da bu başvuruyu değerlendirerek, Öz Gıda-İş lehine ‘çoğunluk tespiti’ yaptığı öğrenildi.

Yasa, yönetmelikler ve hukuk kuralları gereği, Öz Gıda-İş Sendikasının böyle bir başvuruda bulunamayacağı, ancak gelecek dönemler için söz konusu başvuruyu yapabileceğini kaydeden hukuk ve sendikal çevreler, böyle bir tespit ve yetki verilmiş olsa bile, Çaykur’daki grev kararının sonuca bağlanmadan ve Çaykur’un Tek Gıda-İş Sendikası ile önceki dönemlere ait toplu sözleşme imzalamaması halinde Öz Gıda-İş sendikasının Çaykur’da toplu sözleşme masasına oturamayacağını kaydediyorlar.

Yeniden Yargı Süreci

Öz Gıda-İş Sendikası yetkililerinin açıklamalarında ve bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerin bu doğrultuda gerçeği yansıtmadığını, Öz Gıda-İş’in Çaykur’la toplu sözleşme yapma yetkisinin bulunmadığına vurgu yapılırken; Tek Gıda-İş Sendikasının da, Bakanlık tarafından Öz Gıda-İş lehine yapılan ‘çoğunluk tespiti’ kararını yargıya taşıdığı öğrenildi.

Çaykur’daki yetki sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan çevreler, sürecin bir önceki dönemde olduğu gibi devam edeceğini ve yargı kararı ile sonuca bağlandıktan sonra ancak işlem yapılabileceği vurgusunu da kaydediyorlar.

Tek Gıda-İş’ten Sert Yanıt!

Öte yandan, Çaykur’daki gelişmeler ve Öz Gıda-İş yetkililerinin yaptığı açıklamalara karşı Tek Gıda-İş Sendikasından da sert bir açıklama geldi.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Merkezinden yapılan açıklamada, “Öz Gıda-İş arkasına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile AKP Hükümetini almanın pervasızlığı ile yalanlarına devam ediyor” denilerek, “Sözüm ona önümüzdeki hafta toplu sözleşme imzalıyorlarmış. Tek Gıda-İş üyeleri de yasa gereği sözleşmeden yararlanabilmek için bir an önce Öz Gıda’ya üye olmalılarmış” ifadelerine yer verildi.

“Bakanlık Kanunu Yok Saydı!”

Öz Gıda-İş’in yasal olarak Çaykur’da Toplu İş Sözleşmesi imzalayamayacağı vurgulanan açıklamada, “Hukuku katlettikleri yetmedi, şimdi de yalanlarına alet ediyorlar. Hele önümüzdeki hafta hiç imzalamaz. Neden mi? Çünkü yetkisi yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kanunu yok saydı, Öz Gıda’ya çoğunluk tespiti yaptı. Biz de itiraz ettik. Dava açtık. Bu ülkede hukuk ve nizam diye bir şey varsa eğer (ki biz hala olduğuna inanıyoruz) bu dava sonuçlanmadan Öz Gıda-İş yetki belgesi alamaz, dolayısıyla da sözleşme imzalayamaz” denildi.

Toplu Sözleşme ve Grev Süreci Devam Ediyor!

Bakanlık kararına karşı yapılan itiraz hakkında bilgiler verilen açıklamada, “Çünkü kanuna göre devam eden bir toplu sözleşme süreci var. Bizim kâğıt üstünde de olsa sürdürdüğümüz bir grev var. Bu grev mahkeme kararıyla kaldırılmadığı sürece yeni bir yetki belgesi verilmesi hukuken mümkün değildir. Peki, Öz Gıda-İş hukuk yolunu takip etmek varken neden her zaman ki ‘Bizans Oyunu’ peşinde koşuyor? Çünkü besleme sendika. Çünkü gerçek işçi sendikası değil. Çünkü gücünü sadece siyasi iktidarın otoritesinden alıyor. Çünkü işlerini meşruiyetle ve hukukla değil düzen ve hile ile yürütmeye alışmış. Asıl dertleri belli. Hala kıramadıkları Tek Gıda-İş’in gücünü, kemikleşmiş çoğunluğunu yok etmek istiyorlar. O nedenle yalanlara sığınıyor, Tek Gıda-İş üyelerine gözdağı veriyorlar” ifadelerine yer verildi.

“Siz yasa, hukuk, kural tanır mısınız?”

Öz Gıda-İş yetkililerine çeşitli sorular yöneltilen açıklamada, “Soruyoruz kendilerine: Hangi yasadan, hangi yararlanma hakkından söz ediyorsunuz? Siz yasa, hukuk, kural tanır mısınız? Elinizde yasal bir yetki belgesi yokken, alma ihtimaliniz bile yokken, hangi yasal toplu sözleşmeyi imzalayacaksınız, hangi işçiye uygulatacaksınız” şeklinde ifadeler kullanıldı.

“Yine Biz Kazanacağız…”

Açıklamanın son bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: “Bir sözümüz de Bakanlık ve Çaykur bürokratları ile Kamu-İş yetkililerine. Sanmayın ki, hukuksuzluklarınız yanınıza kar kalacak. Emin olun ki; Kanun nezdinde hepsinin hesabı tek tek sorulacaktır. 2008’de başlayan yetki davasının tamamlanması tam 4 yıl aldı. Sahte üyelerle aldıkları yetki yargıdan nasıl döndü en iyi Çaykur işçisi bilir. İşte şimdi de yeni bir dava süreci başladı ve devam edecek. Yine hukuken haklı olan biziz ve yine biz kazanacağız.”

Toplu Sözleşme İmza Töreni

Ancak, yapılan açıklamaların hemen ardından ise Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası Çaykur’da yapılan toplu sözleşme görüşmeleri sonrasında işçileri ‘Toplu Sözleşme İmza Törenine’ çağırdı.

Çaykur’dan geçilen kısa mesajda ise, Genel Müdürlük salonunda toplu sözleşme imza töreni yapılacağı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre, Çaykur’da kağıt üzerinde de olsa devam eden grev süreci ve Tek Gıda-İş Sendikasıyla tamamlanmayan toplu sözleşme görüşmelerine karşın, yarın saat 14.00’da Çaykur Genel Müdürlüğünde Çaykur ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imza töreni düzenlenecek.

 

Ö.Ş.                                                    RİZE                                                             20.Ksm.’13



--------------------------------------------------------------------------------




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler