Mahkeme kararıyla Rusya'ya domatesler Bayburt'tan!

Bayburt Grubu bünyesindeki Agrobay Seracılık A.Ş. 'nin Çiğdem Toker'e Cumhuriyet'te yayımlanan "Rusya'ya domatesler de Bayburt'tan" başlıklı yazısı nedeniyle açtığı 1.5 milyon liralık tazminat davası reddedildi.

Yayınlanma: 06.12.2018 - 10:22
Abone Ol google-news

Çiğdem Toker'in gazetemizde kaleme aldığı "Rusya'ya domatesler de Bayburt'tan" başlıklı yazısı nedeniyle, Bayburt Grubu bünyesindeki Agrobay Seracılık A.Ş. Çiğdem Toker'e, 1,5 milyon TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. 

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında; mahkeme davayı reddetti. CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan da duruşmadan sonra sosyal medya hesabından "Ankara'da hakimler varmış! Hiçbir hukuki anlamı olmayan, ama basın özgürlüğü için çok şey ifade eden davanın reddine karar verildi. Yaşasın özgür basın, yaşasın hukuk devleti!" diye yazdı.

ÇİĞDEM TOKER'İN YAZISI


Çiğdem Toker'in 15 Kasım 2017'de yayımlanan yazısı şöyleydi:
"Domates ihracatı, ülke ekonomisi açısından Rusya ile yaşanan uçak krizinden ağır etkilenen ekonomik alanlardan biriydi.
İki yıl önce Rus savaş uçağının sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülmesiyle başlayan krizin ardından uygulanan yaptırımlardan biri olan ithalat yasağı gevşetilmeye başladı.
Meraklısı, Rus Tarım Ürünleri Denetim Ajansı’nın birkaç hafta önce, Türkiye’den Rusya’ya domates sevkıyatı yapma izni verdiğine dair haberleri hatırlayacaktır.
Söz konusu haberlerde öne çıkan ifadelerden biri, domates ihracatı yapacak Türk firmaların “daha önce denetlenmiş olduğu”ydu. Yani işin resmi tarafına bakılacak olursa, Türkiye’ye Rusya’dan bir heyet gönderilmiş, onlar araştırma yapmış ve eksiksiz üretim zincirine sahip olduğu tespit edilen üç firmayı seçmişti.

Bu firmalar da Özaltın, Süral ve Agrobay’dı.

Gelin görün ki, perde arkası gelişmeler biraz farklı. Rusya’nın ismen ve resmen duyurduğu üç firmanın, doğrudan Rusya tarafından seçilmediği, isimlerin Türk yetkililerce verildiği kulislerde konuşuluyor. 

Nitekim Rusya’nın resmi duyurusunun ardından, “içeriden” gelen iki farklı tepki, bu seçimdeki garipliği teyit ediyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya’nın az sayıdaki firmaya izin vermesine itiraz etmiş, bu izinlerin sürdürülebilir olmadığını söylemişti. Daha ileri tepki ise Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı’dan gelmişti. Satıcı, Rusya’ya domates ihracatı yapacak firmalar arasında Antalya firması olmadığını belirtip “Bu firmaları neye göre seçtiler anlayamadık” demişti.

Şirketlerden birinin profili, “belirsizlik” konusunda fikir verebilir.
Domates ihracatı yapacak üç firmadan biri olan Agrobay Seracılık, son dönemlerde altyapı ihalelerinde büyük bedelli işler almasıyla öne çıkan Bayburt Grup bünyesinde yer alıyor.
Yani:

- Dün bu köşede gündeme taşıdığımız, TCDD’nin davet yöntemiyle verdiği Sapanca-Geyve YHT altyapı/ üstyapı inşaatını 2 milyar TL’ye yapacak olan Özgün Yapı’nın,

- 3. havalimanını kente bağlayacak 1 milyar Avro’luk Gayrettepe hattını yapmak üzere Ulaştırma Bakanlığı’nca seçilen Kolin-Şenbay ortaklığındaki Şenbay’ın,

- 1.1 milyar TL’lik Rize Havalimanı’nı Cengiz’le birlikte yapmakta olan Aga Enerji’nin de kardeş kuruluşu.

Agrobay Seracılık, Bergama yolu üzerinde kurulu. Uzun süredir de ihracat yapıyor. Gelgelelim, domates ihracatı yapabilecek koşulları taşıyan benzer niteliklerde çok sayıda şirket olduğu hatırlatılıyor.

Hal böyleyken, uzun bir yasak döneminden sonra Rusya’ya 50 bin ton ihracat yapacak üç firmadan birinin, son dönemlerin gözde girişimcisi Bayburt Grup bünyesinde yer alması, seçimdeki kriterlerin gerçekten objektif olup olmadığı sorusunu da beraberinde getiriyor.


Çiğdem Toker’e açılan 1.5 milyon TL’lik tazminat talebi mahkeme tarafından reddedildi


Cumhuriyet Gazetesi eski yazarı Çiğdem Toker hakkında, gazetemizde yayımlanan yazısı nedeniyle Agrobay Seracılık tarafından 1.5 milyon TL tazminat talebiyle açılan dava 2. duruşmasında reddedildi. Toker, “İstenen 1.5 milyon TL’lik tazminat tutarı moral değerler açısından sorunlu bir tutardır. Talep edilen miktarın yüksek tutulmasının asıl amacı basın özgürlüğüne yönelik örtülü bir tehdittir” ifadelerini kullandı.

Toker, 15 Ekim 2017 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde “Rusya’ya Domatesler de Bayburt’tan” başlıklı yazısında Rusya ile Türkiye arasındaki uçak krizi nedeniyle askıya alınan domates ticaretine değinmiş, 3 firmanın Türkiye’nin önerisi ile ticarete başladığını belirtmişti. Toker yazısında, bu firmalardan Agrobay Seracılık’ın kamunun büyük altyapı ihalelerini alan Bayburt Grup’un bünyesinde yer aldığına dikkat çekmişti. Bunun üzerine Agrobay Seracılık, Toker hakkında 1.5 milyon TL tazminat talebiyle dava açmıştı.

Yargılamanın 2. duruşması, dün Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı CHP eski milletvekilleri Atilla Kart ve ile Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı Sinan Tartanoğlu ile G9 Gazetecilik Platformu adına Osman Köse izledi. Şirketin avukatı Rusya’ya domates ihraç eden firmaların seçiminde Türk makamlarının herhangi bir dahlinin olmadığını anlattı.
‘Miktar basın özgürlüğüne tehdit’
Toker ise, “Davalı firma tüm parasal olanaklarını kullanarak eleştirileri susturmaya çalışıyor. İstenen 1.5 milyon TL’lik tazminat tutarı moral değerler açısından sorunlu bir tutardır. Talep edilen miktarın yüksek tutulmasının asıl amacı basın özgürlüğüne yönelik örtülü bir tehdittir. Bu tutar benzer davalarda Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından bile talep edilmemektedir. Şirket bu taleple bir nevi dokunulmazlık elde etmeye çalışmaktadır. Bu davayı ve bu miktarı talep etmiyorum” dedi. Hakim Mustafa Kara, davanın reddedilmesine karar verdi.
Aynı firmanın diğer davası Salı günü
Toker hakkında Bayburt Grup’un bir başka bağlı şirketi Şenbay Madencilik tarafından yine Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan yazısı nedeniyle bir başka dava daha açılmıştı. Yine 1.5 milyon TL tazminat talebi ile açılan davanın ilk duruşması 11 Aralık salı günü Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler