Siyaset Bilimci Telek, Fransa'daki eylemleri yorumladı: Sarı Yelekliler hareketi sınıfsal bir hareket

Siyaset bilimci ve İstanpol Akademi direktörü Alphan Telek, Fransı’yı etksi altına alan ‘Sarı-Yelekliler’ hareketinin bir sınıfsal mücadele olduğunu, “Prekarya” (güvencesizler) diye adlandırılan bu grubun göçmen karşıtı, göçmenler ve ilericiler diye çeşitli katmanları bünyesinde bulundurduğunu, asıl sorunun ise siyasetten ziyade, yaşamsal mücadele olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 13.12.2018 - 16:56
Abone Ol google-news

Kadıköy CHP’nin gelenekselleşen Çarşamba Söyleşileri’ne katılan genç akademisyen Tele, Sarı-Yeleklilerin daha yaşam şartları ve gelecek ve endişesi ile hareket ettiğini, bu hareketi de Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un kibirli ve kaba hareketlerinin tetiklediğini vurguladı.

Telek, “Sarı Yelekiler Fransa’da ilk kez 17 Kasım’da ortaya çıktılar. Kırsalda başlayan bir hareketti. Haklarını arıyorlardı. Macron tarafından, faşist, vandal, anarşist diye nitelendirildiler. Elbette bu harekete katılmayan yüksek zümre de Macron’un elini güçlendirdi. 2 haftada küresel bir olay haline geldi. Liseli gençlerin çirkince gözaltına alınışı, konuyu farklı noktaya taşıyınca Macron 100 Avro zam gibi şeyler teklif etti. Oysa zaten her yıl 20 Avro’dan 80 Avro vaadi vardı. Vergiler düşünce halkın cebine yine 80 Avro girecek, düzelen bir şey yok gibi. Sarı-Yelekliler’in hakla talepleri oldu. Evsiz kalmayacak. AVM’den ziyade esnafa yatırım yapılacak gibi. Bunu facebook hesabı üzerinden 30 bin kişiye danışıp 42 madde oluştururlar. Mesela Macron bu gruba faşist dedi ama Sarı Yelekliler, göçmen konusunda ‘Onurlu davranmalıyız’ diye açıklama yaptı. Türkiye senelerdir kimlik konusu üzerinden siyaset yapıyor, onlar işe eşitsizlik ve gelecek üzerine talepte bulunuyorlar. Mesela grupta solcu da sağcı da ama siyaset konuşmuyorlar. Ortak konu hayat pahalılığı, zengin karşıtlığı. SInıfsal bir mücadele. Mesela tüm sistemi silip Vatandaş Meclis’i adı altında bir oluşum istiyorlar.Bu da Fransız devrimini hatırlatıyor.Macron fakirden alıp zengine verip geç kapitalizmi diretti, Sarı Yelekliler ise adaletsizliğe karşı patladı. Öğrenci burslarına yapılan zamdan tutun, petrol zammına ve en önemlisi güvencesizliğe karşı duruyorlar” dedi.

Alphan Telek, Gezi eylemlerinin, Sarı Yelekliler hareketi ile kıyaslandığında bu grubun içindeki ilericileri anımsattığını da söyledi. CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, katılımından dolayı Alphan Telek’e teşekkür etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler