Kadınlar İstanbul’da buluştu

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün düzenlediği Türkiye Kadın Buluşması, yüzlerce kadının katılımıyla Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi’nde başladı. Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla, 40’tan fazla kentten yüzlerce kadın dün başlayan ve bugün de sürecek buluşma için İstanbul’a geldi.

Yayınlanma: 05.01.2019 - 21:22
Abone Ol google-news

Düzenlenen buluşmanın açılış konuşmasını Kadınlar Birlikte Güçlü’den Çağla Akdere yaptı. Akdere konuşmasında, kadın hareketi olarak her şeye rağmen bir arada durduklarını belirterek “Hareket, gücünü dayanışmamızdan alıyor ve bizler bu güçle dünyayı yerinden oynatabileceğimizi biliyoruz. Bunu Arjantin’den İran’a, İzlanda’dan ABD’ye, Polonya’dan İspanya’ya yükselen kadın isyanlarıyla kadınların özgürlükleri, bedenleri, emekleri, kimlikleri için hayatı durdurmayla tekrar gördük. Şimdi burada birlikte Türkiye’deki kadın hareketi olarak bu gücü yeniden hissediyoruz” dedi.

 

Ortak metin okundu
Akdere’nin konuşmasının ardından 164 kadın ve LGBTİ+ örgütünün imzaladığı metin birçok kentten seçilen kadınlarla okundu. Metinde “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, kazanımlarımızdan vazgeçmeye; daha fazlası için mücadeleden geri durmaya hiç niyetimiz yok” diyen kadınlar, “Bunun ancak birlikte mümkün olduğunu bilen biz kadınlar, farklı farklı illerden, hayatlardan, deneyimlerden, kimliklerden, çevrelerden bir araya geliyoruz. 25 Kasım’da her yerde sesimizi yükseltmenin verdiği güçle 5 - 6 Ocak’ta kadın hareketi olarak buluşmak için yola çıkıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından, büyük bir kadın buluşması için birlikte çağrı yapıyoruz.

Gücümüzün, farklılıklarımızı unutmadan ortaklıklarımızı büyütmekten ve birlikte ses çıkartmaktan kaynaklandığını biliyoruz. Kadınlar arası farklılıkların şiddet vesilesi haline getirilmesiyle beraber mücadele etmek konusunda yılların deneyimine sahibiz. Kıyafeti, boşanması, nasıl bir işte çalıştığı, konuştuğu dili, geldiği ülke veya mahalle, hangi saatte nerede, kiminle olduğu, bedeni, kimi sevdiği veya sevmediği, kime itiraz ettiği üzerinden bazı kadınları şiddeti ‘daha hak eder’ göstermenin aslında tüm kadınların zararına olduğunu yaşayarak öğrendik” ifadelerine yer verdi.

‘Kadın hareketine güveniyoruz’
Metnin devamında şu açıklamalara yer verildi: “Sesimizi çıkarabildiğimiz mecraların, tepkimizi ifade edebildiğimiz, birbirimizi duyabildiğimiz, haklarımızı talep edebildiğimiz alanların bir bir kapanışına seyirci kalmayı kabul etmiyoruz. Her şeye rağmen bulunduğumuz her yerde kadınlar ve LGBTİ+lar olarak birliktelik zeminlerini çoğaltmaya, sesimizi çıkarmaya, bir arada olmaya, birbirimizden güç almaya devam ediyoruz. Çünkü birbirimize, kadınlara, kadın hareketine güveniyoruz. Bunu yeniden hissetmek, hatırlamak, hatırlatmak ve birbirimize güç vermek için; temasımızı artırmak, sözümüzü büyütmek, dayanışmamızı daim kılmak için hangi yöntemleri kullanabileceğimizi konuşmak adına Türkiye kadın buluşmasında bir araya geliyoruz.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler