3 ayda 60 bin çocuk TIR içinde film izledi

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’nin 7 ilinde sinema salonu bulunmuyor. Birçok yerde ise sadece kent merkezinde bulunan sinema, özellikle çocuklar için erişilebilir değil.

Yayınlanma: 05.01.2019 - 21:42
Abone Ol google-news

Bir tır düşünün, kapıları açılınca sinema salonuna dönüşen...İçinde kırmızı koltukları olan, ücretsiz mısır ikramının yapıldığı, çocukların doyasıya eğlenebildiği...105 çocuğun aynı anda film izleyebildiği bu tır, Anadolu’da hiç sinema izlememiş çocuklara hayal gibi gelen bu fırsatı ayaklarına götürdü ve 3 ayda tır’da 60 bine yakın çocuk film izledi. Proje gönüllülerinden müzisyen Cem Erdost İleri, “Çocuklar İçin Gezen Sinema” adındaki projenin asıl amacının, sinemaya hiç gitmeyen çocuklara bu imkânı vermek olduğunu söyleyerek “Gittiğimiz yerlerde, film gösterimi öncesi çocuklara bağlama, ney, gitar da çaldık, kitap okuma etkinlikleri de yaptık, onlarla sohbet etme imkânı da... Aslında biz, proje ile çocuklar arasında sanat ve kültür köprüsünü oluşturmak istedik” diyerek projeyi özetliyor. Proje gönüllülerinden müzisyen Mesut Ulusan ise projenin devamının geleceğini belirterek, şöyle devam ediyor: “Tır’ın ikinci etabı yine sinemaya ulaşımı kısıtlı olan il ve ilçelere gitmek olacak. Bunun görüşmeleri devam ediyor. Başka projelerimiz olacak. Mesela mülteci çocuk kamplarına girip o çocuklara da dokunmak istiyoruz. Suriyeli çocuklar için proje yapmak istiyoruz.”

İlk durak Yıldızeli
Trabezunta Film, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliği ile “Çocuklar için Gezen Sinema” adlı projesini 2018 eylül ayında hayata geçirdi. İlk olarak Sivas Yıldızeli’nde bir köye giden tır ardından Erzincan, Erzurum, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak, Düzce illerinde sinema salonu olmayan ilçe ve köylerde gösterimler yaptı. Aralık ayında sona eren projede, 6-12 yaş arasında sinemaya gidemeyen ya da olanakları kısıtlı olan 60 bine yakın çocuk, tır’da film izleme imkânı buldu, ücretsiz mısır yedi, doyasıya eğlendi.

Gönüllü hareketi
Muhammet Çakıral’ın sorumluluğunu, Erol Gözen’in genel koordinatörlüğünü yürüttüğü projede, her biri hayatını çocuklara adamış, aralarında müzisyen, akademisyen, yapımcı gibi farklı meslek gruplarından bulunan bir grup gönüllü yer aldı. Proje gönüllülerinden müzisyen Cem Erdost İleri ve Mesut Ulusan ile proje sonrası bir araya geldik.

İleri, projenin 24 Eylül 2018’de startını verdiklerini anımsatarak “Bu proje için bir grup gönüllü hareketi de denilebilir. Bu projede bir ekip rotayı belirledi, gösterim sırasında ekibin ihtiyaçlarını belirledi. Bir ekip gösterim sırasında tır’da yer aldı, bir diğer ekip ise gösterim yapılırken bir sonraki gidilecek yere ulaşarak ön çalışma yaptı” diyor. İleri, kendisinin böyle bir projenin içinde yer almasını şu sözlerle anlatıyor:

“Anadolu’da hiç sinema görmemiş çocular var. Ama benim bu projede yer almamda en çok şu etkili oldu: Ben içine kapanık bir çocuktum. Kimse ile ile konuşmazdım. Ama öyle bir ortama girdim ki Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) hayatım değişti. Bağlamayı elime aldım, çaldım, baktım herkes alkışlıyor, sonra dedim ki ‘Ben müzisyen olacağım.’ Orada 3 yıl eğitim gördüm, 7 yıl da gönüllü eğitmenlik yaptım. Bir çocuğun hayatına dokunmanın ne demek olduğunu, kendi hayatımdan biliyorum. Tır ile gittiğim köylerdeki çocukların gözünde bunu görüyorum. Örneğin, film gösterimleri öncesinde çocuklara bağlama, gitar, ney çalıyoruz, sohbet ediyoruz. Çocukların bakışını değiştiriyoruz.

Çocuk sinemaya gittik, izledik diyor ama orada kitap da okuyoruz birlikte, türkü de söylüyoruz...Belki de çocuk yeteneklerini fark ediyor. Sinema benim için bir araç. Aslında biz, sinema sayesinde çocuklar sanat ve kültür köprüsünü oluşturmak istedik.”
Tır’ın kapıları açılıp sinema salonuna dönüştüğünde çocukların çok heyecanlandıklarını söyleyen İleri “Bizim yapmak istediğimiz çocuğa dokunmak ve dünyasını değiştirmek” diyor. İleri, günde en az 700 çocuğun tır’da film izlediğini söylüyor.

Köfteciden sinemaya
Müzisyen Mesut Ulusan ise “çocukların hayatına dokumanın” kendileri için çok önemli olduğunu belirterek “Sinemanın çocukların hayatında bu kadar çok şeyin değiştireceğini hayal etmiyordum. Gördük ki çocukların dikkate alındığı ve önemsendiği duygusu çok önemli” diyor.


DESTEK ÇAĞRISI

Proje sorumlularından Erol Gözen, akşamdan mısır patlatıp hazırlık yaptıklarını, gösterim öncesinde de çocuklara sinemada uyulması gereken kuralları anlattıklarını söylüyor: “Çocuklar önce çok büyük şaşkınlık yaşıyorlar tabii TIR’ın içine girince. Ses sistemi, görüntü kalitesi açısından sinema standartlarında bir ortamla karşılaşıyorlar. Sonra da hem sinemanın büyülü dünyasını keşfediyor hem de kolektif bir şey yapmanın tadına varıyorlar. Şu anda projenin ilk etabını tamamlamış olduk, toplam dört etapta tüm Türkiye’yi gezmiş olmayı hedefliyoruz.”

Projede yer alan ekip:

Proje sahibi: Muhammet Çakıral, Erol Gözen
Genel Koordinatör: Ümit Ulusan
Müzisyenler: Cem Erdost İleri, Mesut Ulusan
Art Direktör: Yüksel Ünal
İkramlar ve fotoğraflar: Ümit Beyaz
Eğitim Danışmanı: Nedret Kilimcigöldelioğlu

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler