807 bin kişinin hekimi yok!

Eskişehir nüfusu kadar insanın aile hekimi yok...

Yayınlanma: 15.09.2014 - 16:28
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı “aile hekimliğindeki boş birimler” listesi, sistemin daha dördüncü yılında çöküşe geçtiğini gösterdi. Listeye göre hemen her ilde aile hekimi boşluğu dikkat çekerken, toplamda 359 birimde doktor olmadığı ortaya çıktı. Bakanlığın rakamlarına göre bu toplam 807 bin 924 vatandaşın aile hekiminin olmadığı anlamına geliyor.

İlana çıkılan boş birimlerin 38’inde ise Aile Sağlık Merkezi’nde (ASM) görev yapacak doktorun “muayene odasının dahi bulunmaması” dikkat çekiyor.

Bakanlığın yayımladığı listedeki boşluklar, iller arası atamaları gösterirken, il içi atamalarda ne kadar boşluk olduğu bilinmiyor. İl içi boşluklarla birlikte aile hekimsiz nüfusun 1 milyonu geçtiği tahmin ediliyor.

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliğindeki boş olan birimlerin listesini yayımladı. Adana’dan Zonguldak’a kadar her ilde en az bir boşluk olan listede, bazı boş birimlere atanacak doktorların muayene yapacakları bir odalarının dahi bulunmadığı ortaya çıktı.

359 birimde doktor, 38 birimde oda yok
Bakanlığın yayımladığı bilgilere göre, Türkiye genelinde toplam 359 birimde aile hekimi eksikliği olduğu ortaya çıktı. Boşlukların belirtildiği ASM’lerden 38’inde ise tercihini yapıp o ile gidecek doktorun bir muayene odasının dahi bulunmadığı, listede “oda durumu” bölümünün karşısına “yok” denilerek gösterildi. Söz konusu ASM’lerden birine doktor gitmesi durumunda tedaviyi nasıl ve nerede yapacağı bilinmiyor.

Gerçek rakam 1 milyon fazla
Bakanlığın verilerine göre iller arası atamalarda toplam 807 bin 924 kişinin aile hekiminin olmadığı göze çarparken, il içi atamalarıyla birlikte bu rakamın 1 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Her iki rakamda Türkiye’deki bir büyükşehir belediyesi nüfusuna denk gelmesi dikkat çekiyor.

Doktor yok, kuyruk artıyor
Aile hekimi bulunmayan vatandaşlar ya aynı ASM’deki başka bir doktora yönlendiriliyor ya da söz konusu ASM’ye “geçici görevlendirme” ile gelen doktorlara muayene oluyor. Açık bu şekilde kapatılmak istenirken, bir doktor binlerce hastaya bakmak zorunda kalıyor. Hastalar ise ise aile hekimliği sistemi başlangıcında yapılan “çocukluktan yetişkinliğe aynı doktor” propagandasının tersine birçok doktor değiştirmek zorunda kalıyor.

ASM kıstasları kağıt üzerinde
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun ilan ettiği kıstaslara göre tek aile hekiminin çalıştığı bir ASM’nin 60 metrekare olması gerekiyor. Birden fazla hekimin birlikte çalışması durumunda her aile hekimi için 20 metrekare ilave edilmesi öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler