‘Gazeteciler özgür olmalıdır’

Gazeteciler Günü’nde gazetecilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması istendi.

Yayınlanma: 09.01.2019 - 21:44
Abone Ol google-news

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’de son 10 yılda çalışan gazetecilerin üçte biri işsiz kaldı. Çalışabilen gazetecilerin ise çoğu Basın İş Yasası kapsamında değil ve yoksulluk sınırında maaş almaktadır. Gazeteciler, ekonomik ve sosyal haklarını kullanamamakta.
Avrupa’da yüzde 25 olan sendikalaşma oranı Türkiye’de yüzde 6.  Gazetecilik ‘suç’ olarak tarif edilmekte ve gazeteciler hedef gösterilmekte. 1 Ocak 2016 ile 29 Kasım 2018 tarihleri arasında 1954 basın kartı iptal edildi. Yayın yasakları, para cezaları, açılan davalar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür, oto sansür artık günlük olaylar haline geldi. 142  gazeteci ise cezaevinde. Gazetecilik mesleğini suç gören anlayıştan vazgeçilmeli, tutuklu gazeteciler özgür bırakılmalı, gazetecilerin çalışma ve örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmalı” denildi.

Abdi İpekçi’lerin yolunda

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da Türkiye’nin 180 ülke arasında basın özgürlüğü sıralamasında 156. sırada yer aldığına dikkat çekerek açıklamasında “10 Ocak uzun süredir gönül rahatlığıyla kutlanamıyor. Gazetecilerin yüzde 30’unun işsiz, düşük ücretlerle çalışanlarınsa güvencesiz olduğu meslektaşlarımızın tutuklu bulunduğu, haberlere-yorumlara yüzlerce davanın açıldığı bir dönemde bayram kutlamayı uygun bulmuyoruz.

Demokratikleşmeye, çok sesliliğe, özgürlük ortamına götüren reformlardan haberimiz yok. Abdi İpekçilerin yolunda, 1961 ruhuyla, güçlü gazetecilik için güçlü Sendika!” ifadelerine yer verildi.

CHP’li vekillerden kutlama

CHP 26. Dönem Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş da  yaptığı açıklamada “Gazeteciler, tarihin en ağır baskılarını yaşıyor. Kurmaca davalar ve yandaş mahkemeler gazetecilere nefes aldırmıyor. Gazeteciler, 2018’de kapkara bir tablonun içine hapsedildi”dedi.
CHP Eskişehir Milletvekili ve gazeteci Utku Çakırözer de “Gazeteciler haberleri, yazıları nedeniyle baskı, sansür, soruşturma ve tutuklamalarla karşı karşıya bırakıldıklarından günlerini bile kutlayamıyor. Şu anda tutuklu gazeteci sayısı 142. Bunlardan biri de gizli tanık ifadesiyle 194 gündür haksız, hukuksuz tutuklu olan Eren Erdem. Türkiye tutuklu gazeteci sayısı açısından Suudi Arabistan’ı bile geçmiş durumda” dedi.

‘Terörist ilan ediliyoruz’

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan da AKP İktidarında Türkiye tarihinin en baskıcı, sansürcü, kısıtlayıcı döneminin yaşandığını, iktidarı her eleştiren gazetecinin terörist ilan edildiğini söyledi. CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer de “Basın, vatandaşın gören gözü, işiten kulağı ve söyleyen dili olarak çağdaş demokrasilerin en temel unsurlarından birisidir. Ancak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, artık gazeteciler için adeta bir matem gününe dönüşmüştür”ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler