'Rehineye sürekli ölümü tattırmaktan keyif alıyorlardı'

Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, "Başka ülkelerin gazetecileri hunharca başları kesildi. Bazen televizyon izleme şansımız oldu bazen de aylarca izleyemedik. Video izletmeyi çok seviyorlardı. Moralimizi bozmak için görüntüleri bizlere de izlettiler. Amaçları morallerimizi bozmaktı" dedi.

Yayınlanma: 20.09.2014 - 20:52
Abone Ol google-news

Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, NTV’de 101 günlük esareti anlattı. Yılmaz şunları söyledi:

BAŞIMA SİLAH DAYADILAR: Başkonsolosluğumuz bir anda çevrildi. Bir uyarı olmadı. Musul’u ayakta tutan yerel polisti. Vali de kimseye haber vermeden gidince kent birden düştü. Normal bir gün gibi giderken o gün profesyonelce bir baskın yedik. Sayılarını bilemiyoruz. Kameraları patlattılar, etrafı tekmeleye başladılar. Yaklaşık 45-60 saniyelik bir ölümle yüzleşme anı oldu. Silahı başıma dayadılar ve odamı açmamı söylediler, kabul etmedim. Odamın görüntüsünü almak istediler. Bu sayede örgütün propagandasını yapmak istiyorlardı. Reddettim açıklama yapmayı. Çok zorladılar. Kabul etmedim. Baskından bir buçuk saat sonra da o alanı terk etmek zorunda kaldık.

GÖZE ALAMADILAR: IŞİD o anda bizi öldürmeyi göze alamadı. Kadınlara çocuklara ve bayrağımıza en ufak bir şey olursa ‘öldürün’ dedik. Bizim bildiğimiz gibi bir güvenlik uygulamıyorlar. Nerede olacağınızı bilemediğiniz bir güvenlik uygulaması yapıyorlar. Otobüslerin camlarını kapatıp, gözlerimizi kapatıp yer değişimi yapıyorlardı. Tercümanımız bize yer değiştireceğimizi söylüyordu. Hepimiz birden götürüyorlardı.

TELEFONU PARÇALIYORDUM: İrtibat benim telefonumdu. Bana yardımcı olan bir arkadaşım oldu Türkiye ile haberleşmem konusunda. Telefonu saklayıp bölüp parçalayıp tekrar birleştirip kullanıyordum. Her gün en az bir defa ülkemle konuşuyordum.

HEP AYNI YEMEK: 65 gün sabah, öğle, akşam aynı. Yemek konusunda bize gına gelmişti artık bize. İnsanlar kilo verdi. Ben de 14 kilo verdim

KAFA KESME VİDEOLARI İZLETTİLER: Sosyal medyadaki kafa kesme videolarını izletiyorlardı. Video izletmeyi çok seviyorlardı, moral bozmak için. Rehineye sürekli ölümü tattırmaktan keyif alıyorlardı.

BEDENİNİZİ KONTROL EDEMİYORSUNUZ: Hiçbir şeyim yoktu kendime ait. Bana ait bir tek terliğim kalmıştı. O da onların verdiği. Ölseniz Türkiye’ye götürecekleri size ait hiçbir şey kalmamış. Bir süre sonra bedediniz dışında hiçbir şey olmuyor, bazen onu da kontrol edemiyorsunuz

ÖLDÜRÜYOR VEYA KESİYOR: Kaşımdaki yara tamamen farklı... Onların fiziki bir kötü muameleleri olmadı. Ama tehditleri her zaman oldu. Fiziki müdahale yapmıyorlar. Öldürüyorlar veya kesiyorlar. Fiziki muameleye harcayacak zamanları yok.

KURANA EL BASIP YALAN SÖYLERLER: Kültürleri çok farklı. Diğer terör örgütleri ile aynı değil. Kolay anlaşılır şeyler yapmıyorlar. Serbest kalacağınızı bilemezsiniz. Günde 100 defa Kuran’a el basarlar 100 defa yalan söylerler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler