Aykut Küçükkaya: Mumcu dinlenseydi Türkiye bu tabloyu yaşamayabilirdi

Yazarımız Uğur Mumcu ölümünün 26. yılında anıldı.

Yayınlanma: 24.01.2019 - 22:14
Abone Ol google-news

Evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu katledilen yazarımız Uğur Mumcu ölümünün 26. yılında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından Şişli Harbiye’deki Uğur Mumcu anıtı önünde karanfillerle anıldı.

Törene Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Genel Sekreteri İlkay Kaya, TGS İstanbul Şube Başkanı Ali Açar, CHP eski İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ile TGS üyeleri ve gazeteciler katıldı. 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, Uğur Mumcu’nun fikirlerini ve görüşlerini, Türkiye’ye olan sevdasını Cumhuriyet gazetesinde uzun yıllar boyunca dile getirdiğini belirterek şöyle konuştu: “Biz de onun izinde Cumhuriyet gazetesi olarak aynı kararlılıkla gidiyoruz. Onun ne kadar büyük bir gazeteci olduğunu, ne kadar önemli bir isim olduğunu ve ne kadar aydın bir gazeteci olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz. 26 yıl önce katledildiğinde 1970’li yılların ortasından itibaren başladığı, 1980 ve 1990’lı yılların başında söyledikleri dinlenseydi belki Türkiye şu anki tabloyu yaşamayabilirdi. Fakat umutsuz da değiliz. Aydınlık bir Türkiye için önümüze bakıyoruz. Uğur Mumcu’nun izinde, onun fikirlerini Cumhuriyet gazetesi ile birlikte yaşatmak için tüm varlığımız ve tüm arkadaşlarımızla çalışacağız. Onun ne kadar büyük bir gazeteci olduğunu, ne kadar önemli bir isim olduğunu ve ne kadar aydın bir gazeteci olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.

‘Bugün de hedefler’

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da Türkiye basın tarihinin Uğur Mumcu gibi katledilen gazetecilerle dolu olduğunu vurgulayarak “Türkiye’de gerçeklerin önüne geçmek için, gerçeklerin halka ulaşmasını engellemek için gazeteciler her zaman hedef oldu. Bugün de gazeteciler maalesef hedef. Uğur Mumcu, Türkiye’de araştırmacı gazeteciliğin sembol isimlerinden birisiydi. Gerçekleri halka ulaştırmak için günlerce bazen haftalarca bir haber üzerine çalışırdı. Gerçeği halka ulaştırırdı. Bundan rahatsız olanlar Uğur Mumcu’yu katletti ama gerçekleri gizleyemediler” diye konuştu. Günümüzde de Uğur Mumcu geleneğinden gelen araştırmacı gazetecilerin gerçekleri halka ulaştırmak için çaba sarf ettiğini söyleyen Durmuş, “Bu gazeteciler her zaman varolacak. Hapsetseler de, öldürseler de gerçekleri gizleyemeyecekler” ifadelerini kullandı.

Özlemlerini yazdılar

Gazetemizin Şişli’de bulunan merkez binasında, Uğur Mumcu için anı defteri açıldı. Gazetemizi ziyaret eden sendika, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yurttaşlar deftere Mumcu anısına mesaj bıraktı. 

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık yazdığı mesajında “Uğur Mumcu olmadan geçirdiğimiz 26 yılda her an senin aydınlık çizgini ve yılmaz savunuculuğunun takipçisi olmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Eski Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir ise mesajında “Kuva-i milliyenin kalpaksız yiğit neferi yurtsever aydın cumhuriyetçi ve Atatürkçü Uğur Mumcu’yu katledilmesinin 26. yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz” ifadelerine yer verdi. Demir ile berabar gelen Eğitim-İş üyeleri Mustafa Dağıstan, Oya Adıyaman, Mustafa Maden, Eğitim-İş Genel Mali Sekreteri Hüseyin Kara, Özkan Rona, Eğitim-İş Genel Özlük Hukuk ve TİS Sekreteri Maksut Balmuk, Eğitim-İş Genel Eğitim Sekreteri Suat Özkolay da “Laik, demokratik, tam bağımsız Türkiye mücadelesinin onurlu cesur gazetecisi Mumcu’yu saygıyla anıyoruz” mesajını paylaştı. 

‘Asla geri adım atmadı’

Mumcu, Beşiktaş’ta adının verildiği parkta da anıldı. Beşiktaş Belediye Başkanvekili Tahir Doğaç, Uğur Mumcu’nun çetelerden ve faşizmden hiçbir zaman korkmadığını belirterek “Uğur Mumcu, laik Türkiye Cumhuriyeti’nden taviz vermezdi, aydınlanmacıydı” dedi. CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Burak Tanış ise “Yaktığı mumun ışığından bugün de yarın da faydalanmaya devam edeceğiz. 26 yıl önce bugünleri bize anlatmış, uyarmıştı. Savunduğu fikirlerden hiçbir geri adım atmamıştı” dedi. Gazetemizin yazarı Mehmet Ali Güller de “Uğur Mumcu araştırmacı, güvenilir, gerçek bir gazeteciydi. Yazılarını cesaretle yazardı. Bundan korkuyorlardı” dedi. Anma programı, parkta bulunan Uğur Mumcu anıtına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

 

<haber-yatay:1214297,1214294,664597,1214301,1214291>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler