'On binlerce kişi sizi duyuyor'

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’ndaki 722. buluşmasını polisin engellemesi üzerine Çukurluçeşme Sokak’ta İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirdi. Kaybedilen Ayşenur Şimşek’in akıbetinin sorulduğu eylemde Uluslararası Af Örgütü Kampanya Direktörü Milena Büyüm, “On binlerce kişi sizin haklı taleplerinizi duyuyor. Burada olmasalar da yanınızdalar” dedi.

Yayınlanma: 26.01.2019 - 21:28
Abone Ol google-news

 

Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eyleme, HDP Milletvekili Hüda Kaya ve Oya Ersoy’da katıldı. Basın metnini okuyan kayıp yakını İkbal Eren, 23 kez Galatasaray’da hukuksuzca engellendiklerini anımsatarak, bu hafta Ayşenur Şimşek için adalet istediklerini söyledi. Ailesinin 24 Ocak 1995 tarihinden itibaren Şimşek’ten haber alamadığını dile getiren Eren, 12 Nisan 1995 tarihinde kızlarının cansız bedenine Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştığına değindi. Şimşek’in otopsi raporuna göre bedeninde işkence izleri olduğunu söyleyen Eren, “Kafasından ve göğsünden ateşli silahla yakın mesafeden vurularak öldürülmüş ve 29 Ocak 1995 tarihinde Kırıkkale yolu kenarında bulunmuştu. Daha önce gözaltına alındığı için emniyette parmak izi bulunmasına karşın Şimşek’in cansız bedeni üç hafta boyunca morgda bekletildikten sonra ‘kimliği meçhul kişi’ olarak Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilmişti” dedi.

Ayşenur Şimşek’in kardeşi Erdem Şimşek ise “Sağlık-Sen’in kuruluşunda yer aldı... O sırada polis tarafından aranıyordu, polis babamı arayarak, ‘Kızınız gelsin, teslim olsun’ dedi. Daha sonra kendisinden haber alamadık ve kimsesizler mezarlığında bulduk” dedi.
Uluslararası Af Örgütü Kampanya Direktörü Milena Büyüm de, “Af Örgütü olarak 25 Ağustos’tan beri sizin savunuculuk haklarınız, barışçıl toplanma hakkınız icin küresel bir kampanya yürütüyoruz. Dünyanın birçok köşesinden size destek var. Bu dar sokakta sıkışıp kalmış olsanız da on binlerce kişi sizin haklı taleplerinizi duyuyor. Biz de onlar da yanınızda olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ATK’nin Sise Nine raporuna tepki

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi’nin 230. hafta eyleminde, Adli Tıp Kurumu’-nun (ATK) 85 yaşındaki Sise Bingöl için verdiği “cezaevinde kalabilir” raporuna tepki gösterildi. İHD Ankara Şubesi önünde yapılan basın açıkla- masında, Tarsus T Tipi Ceza- evi’nde bulunan Sise Bingöl’-ün durumuna dikkat çekilerek, en büyük sorunlardan birinin ATK’nin verdiği raporlar olduğunu belirtildi. Açıklamada, “Devlet ve üniversite hastanelerinin vermiş olduğu raporlar ATK tarafından onaylanmayıp, yeniden rapor hazırlanmaktadır ve bu raporda ne yazık ki genel olarak ‘mahpus cezaevinde kalabilir’ şeklinde olmaktadır. Oysa başka hastanelerin heyet raporları daha az bilimsel olmadığına göre, ATK kararlarının neden olumsuz yönde olduğu ciddi bir soru işareti uyandırmaktadır. ATK hasta mahpuslar konusunda tek başına bir karar mercii olmamalıdır. Yasal düzenleme hızla yapılmalı ve başka hastaneler yetkilendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler