Abdi İpekçi, ölümünün 40. yılında mezarı başında anıldı

Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni ve başyazarı iken uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Abdi İpekçi, ölümünün 40. yılında mezarı başında anıldı.

Yayınlanma: 01.02.2019 - 18:24
Abone Ol google-news

Fotoğraf: Barış Önal

İpekçi’nin Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı, gazeteciler Tunca Bengin, Sedat Ergin, Oktay Ekşi, Melih Aşık, Necati Zincirkıran, Sami Kohen, Okşan, Atasoy’un yanı sıra medya dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Anmada konuşan İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi İzet, İpekçi gibi faili meçhul kurbanı kimselerin duruşmalarına katılımın hep az olduğunu belirterek “Demek ki toplumu sarsan cinayetlerin takipçi kitlesi, bu konuları duruşma salonlarında, bilgiyle, akılla, kayıtla, yılmazlıkla izlemektense yıl dönümlerinde caddelerde, anıtlarda, konserlerde toplanıp izlemeyi daha elverişli buluyor. Keşke öyle olmasa. Keşke hep birlikte, tek sesle hukuk talep edebilsek. Bütün enerjimizi hukuk alanına sevk edebilsek” dedi. Suikast dava dosyalarının adliyede kaybedilip yok edildiğini söyleyen İzet, “Keşke zaman aşımı tekniğinin engelleri aşılabilse. Keşke, takip edilebilecek dosyalar olabilse. Çünkü bildiğiniz gibi kimilerimizin dosyası bile, her nasılsa adliyelerde kaybedildi” diye konuştu. İzet, İpekçi’nin 40 yıl önce katledildiğini vurgulayarak, “İşte şimdi yine bir mezarın başında kırk yıllık bir hukuksuzluğu sorguluyoruz, hakikat ihtiyacımızı dile getiriyoruz ve o hakikatin resmen kayda geçirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Abdi İpekçi

Törenin ardından Milliyet Gazetesi'nde yapılan, iletişim öğrencilerinin de davet edildiği "Gazeteci Abdi İpekçi" etkinliğinde ise, Altan Öymen, Sami Kohen, Doğan Hızlan, Okşan Atasoy; Abdi İpekçi'nin mesleği herşeyin önünde tutan, ilkeli, yenilikçi, tarafsız gazeteciliğinden örnekler verdiler. Öymen, "Abdi bey dış haber, ekonomi, sanat, spor gibi toplumun her kesimine hitap eden ihtisas gazeteciliğini başlattı. Gazeteciler Sendikası İstanbul başkanlığını da üstlenerek hak mücadelesi verdi." diyerek Abdi İpekçi gazeteciliğinin bugün de örnek alınması gerektiğini anlattı.

Nükhet İpekçi İzet ise, babasının meslek hayatındaki yirmi beş yılı ile ardından geçen kırk yılı topladığında altmış beş yıldır dostluğu ve vefalarıyla Milliyet ailesinin yanında olduğunu, Mete Belovacıklı ve Tunca Bengin önderliğinde düzenlenen bu kırkıncı yıl anma etkinliğinin de çok anlamlı olduğunu, gönül bağıyla, saygıyla yapıldığını söyleyerek emeği geçenlere aile adına teşekkür etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler