Laiklik ilkesinin 82. yılı

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü Nazan Moroğlu, laiklik ilkesine anayasada yer verilmesinin 82. yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Moroğlu, “Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinin, ülkemizde hukuk birliğinin, demokrasinin, kadın erkek eşitliğinin temeli olan, laiklik ilkesini korumak için mücadeleye devam” dedi.

Yayınlanma: 04.02.2019 - 22:29
Abone Ol google-news

İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu 10 Nisan 1928’de 1924 Anayasası’nda yapılan değişiklikle devletin bütün dinlere eşit mesafede olmasının sağlanması gerekçesiyle “devletin dini İslamdır” ibaresinin kaldırılarak laik hukuk devleti yolunda ilk adım atıldığını söyledi.

Moroğlu, “82 yıl önce 5 Şubat’ta anayasada yapılan değişiklikle yer verilen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 anayasalarında da devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır. Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören bir ilke olmasının yanında, aynı zamanda olaylara akılcı ve bilimsel açıdan bakan, ulusal egemenliğe dayanan hukuk kurallarının temel alındığı bir yaşam biçimi. Eğitimde, yönetimde, hukukta laiklik ilkesinin tam anlamıyla uygulanması, barış içinde yaşamamızın, din ve vicdan özgürlüğünün, özgür düşüncenin temeli. Ancak, son yıllarda laik Cumhuriyetimizde yaşam biçimi her alanda adeta dine referanslı hale getirildi. Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu laiklik ilkesi, aynı zamanda kadın haklarının da güvencesi. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, ülkemizdeki gelişmeler dikkate alındığında laikliği zedeleyecek girişimlerin ülkemizi çağdaş uygarlık yolundan geriye götüreceği konusunda kamuoyunu uyarmak ve laikliği her zamandan fazla özenle korumaya ihtiyaç olduğunu paylaşmak istiyoruz” dedi.

‘ASLA TAVİZ VERİLEMEZ’

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Merkez Yönetim Kurulu, 5 Şubat 1937’de anayasaya eklenen laiklik ilkesi ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Laiklik özgürlüktür! Asla taviz verilemez” ifadelerini kullandı.

Laikliğin ulusu çağdaş düşünce sistemi ve evrensel bakış açısına kavuşturduğuna değinilen açıklamada, insanların inançlarına saygı gösterilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurumları ve kuralları, dine, etnisiteye göre değil, laiklik ilkesine göre şekillenmiştir ve bu yapı korunmalıdır. Ancak bugün siyasi iktidar tarafından gerici düzenleme ve uygulamalar ile Cumhuriyet devrimlerinin temeli olan laiklik ilkesine büyük darbe vurulmuştur. Hükümetin eğitim alanındaki uygulamaları, Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eğitimimizin temel niteliklerini değiştirmeye yöneliktir” denildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler