İstanbul için 'özel statü' iddiası: İstanbul Başbakanlığı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte yerel yönetimlerin de bu sisteme uyumunu sağlamak için bazı değişikliklerin yapılması gerektiği yeniden konuşulmaya başlandı.

Yayınlanma: 24.02.2019 - 11:06
Abone Ol google-news

Türkiye uzun yıllardır yerel yönetim reformunu konuşuyor ama bugüne kadar büyükşehir belediyesi sayısını artırma dışında adım atılmadı. Son sayıma göre nüfusu 15 milyona ulaşan İstanbul için de birçok kez özel yasa çıkarılması gerektiği ifade edildi. Paris, Londra gibi kentlerde olduğu gibi İstanbul’a “Özel Statü” verilmesi gerektiği tartışmasında da bugüne kadar ilerleme kaydedilmedi.

Bunlar hayata geçmedi ama Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte yerel yönetimlerin de bu sisteme uyumunu sağlamak için bazı değişikliklerin yapılması gerektiği yeniden konuşulmaya başlandı.

AKP’nin çalışmalarında belediyelerin yetki ve görevlerinin yeniden düzenlenmesi “Başkanlık” modelinde olduğu gibi üst düzey yöneticilerin belediye başkanı ile birlikte seçimle gelip seçimle gittiği bir sistemden bahsediliyor. Şimdi İstanbul için de, “özel statü” yeniden tartışılıyor. Tüm bu tartışmaların AKP’nin İstanbul’a eski Başbakan Binali Yıldırım’ı aday göstermesiyle daha da artığını belirtelim. İktidar kulislerinde Yıldırım’ın eski görevine de gönderme yapılarak, “İstanbul Başbakanlığı” konuşuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler