İstanbul'da evler tarandı

Kobani’deki IŞİD saldırılarını protesto etmek için 7 Ekim Salı gecesi başlayan eylemler önceki gece de devam etti. İstanbul’daki eylemlere polis çok sert müdahale ederken Esenyurt’ta eli silahlı ve eli sopalı gruplar devreye girdi.

Yayınlanma: 09.10.2014 - 09:41
Abone Ol google-news

Esenyurt Kıraç’ta Kürt vatandaşların yaşadığı bir bina saatlerce silahlarla tarandı, taş yağmuruna tutuldu. Binada yaşayan kadınlar ve çocuklar dün evlerini terk ederek akrabalarının yanına gitmek zorunda kaldı. Atatürk büstünün de yakıldığı Esenyurt Meydanı’nın çevresinde İstanbul İl Jandarma Komutanlığına bağlı birlikler dün nöbet tutmaya başladı.

ESENYURT'TA EVLERİ BÖYLE TARADILAR: KURŞUN İZLERİ VAR... Fotoğraflar için tıklayın

Esenyurt’ta önceki gece meydana gelen olaylarda halk karşı karşıya geldi. Bir yandan ilçedeki Atatürk heykeli ve CHP ilçe binasına provokatif saldırılar gerçekleşirken bir yandan da DBP’nin Kıraç temsilciliği yakıldı, Kürtlerin yaşadığı sokaklar ülkücüler tarafından kurşunlandı. Olaylar Esenyurt Kıraç’ta DBP’nin Kobane’ye destek eylemine polisin müdahalesinin ardından başladı. Polisin müdahalesinden sonra kitleye, IŞİD yanlıları da satır ve silahlarla saldırdı. Saldırıda 6 kişi kurşunla yaralanırken kafasından kurşunlanan 3 kişinin sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi. DBP’nin Esenyurt ilçe binasını basmak isteyen silahlı gruplar alana yaklaşamayınca partinin Kıraç’taki temsilciliğini yaktı. Temsilciliğin bulunduğu Yeşilkent Mahallesi’ndeki 1298. sokakta yaşayan yurttaşlar da lincin eşiğinden döndü. 4 ve 6 yaşındaki 2 çocuğu ile silahlı saldırıya uğrayan Celil Kaplan yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Saat 21.30 civarıydı. 5 kişi kadardık, sokağın başında duruyorduk. Eylem falan yoktu. Karşıdan gelen yüzlerce kişiyi gördük. Birkaç kişinin elinde silahları görünce hemen sokağın başındaki evimize kaçtık. Çatıya çıktık. Evin önündeki minibüsümüzü ve binamızı taramaya başladılar. Taşla karşılık verelim dedik ama o kadar çok ateş edildiki kafamızı kaldıramadık. 100-150 kişinin elinde silah vardı.”



40 günlük bebek

Tekbir getirip “Ne mutlu Türküm diyene” şeklinde bağıran kalabalığın elinde ülkücü bayrakları olduğunu belirten Kaplan, 3 katlı evin tüm camlarının taşlarla ve kurşunlarla kırıldığını söyledi. Evleri taranırken iki çocuğunun evde olduğunu ve çok korktuklarını ifade eden Kaplan, kardeşi Fatih Kaplan’ın eşini 40 günlük bebeği ile birlikte apartman boşluğuna sakladıklarını dile getirdi. Gruptan bazı kişilerin 2. kattaki dairenin kapısını kırıp içeri girdiklerini anlatan Kaplan şunları söyledi:

“Bizi ‘yeniden geleceğiz’ diye tehdit ettiler. Çocuklarımız çok korktu. Eşlerimizi, çocuklarımızı akrabaların yanına gönderdik. Gece yarısına kadar evimizi taradılar. Polisi aradık, kimse gelmedi. Sonunda Kürt olmayan bir arkadaşımı aradım, durumu anlattım. ‘Bizi dinlemiyorlar, siz polise haber verin’ dedim. Karakola gittiler. Polis ‘Biz gidemeyiz, aralarında sivil polislerimiz var, gerekeni yaparlar’ demişler.”

Kaplan, polisin grup mahalleyi terk ettikten sonra geldiğini ve mahalle halkına gaz bombası ve plastik mermi ile saldırdığını, “Biz mahalleliyiz” diye bağırdıklarını ama güvenlik güçlerinin müdahaleye devam ettiğini belirtti.

CHP’ye de saldırdılar

CHP’nin Esenyurt İlçe Başkanlığı da olaylar sırasında saldırıya uğradı. Dün saldırıya uğrayan binada basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, başka siyasi parti ve dükkânlara da saldırılar olduğunu belirterek “Camlarda kırıklar oluştu. 3 saat boyunca polis yoktu. Merkezimizde mahsur kalan arkadaşlarımız vardı. Saldırıyı kınıyoruz ve bundan sonra yapılacak saldırılarda emniyetin net bir şekilde tedbir almasını, sadece AKP binalarını korumamalarını talep ediyoruz” dedi.

Fotoğraflar: Vedat Arık


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler