OHAL’den sonra ilk kez büyük meydanda Ankaralı kadınlardan meydan çıkarması

OHAL’den önce yıllardır Kolej’den yapılan yürüyüş, bu yıl da yapılamadı. OHAL boyunca Kurtuluş Parkı’na hapsedilen kadınlar, 8 Mart buluşma yeri olan Sakarya Meydanı’na dört bir yandan koşarak girdiler... Ankaralı kadınların 8 Mart vurgusu ise ‘ekonomik kriz’, ‘işsizlik’ ve ‘Diyanet fetvaları’ oldu...

Yayınlanma: 08.03.2019 - 17:30
Abone Ol google-news

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hakları için alanlara akın eden kadınlar, Sakarya Meydanı’na koşarak girdi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL gerekçesiyle Kurtuluş Parkı’na hapsedilen ve sokağa adım atmalarıyla gözaltına alınan kadınlar, adeta eski kutlama yerlerinin “tadını çıkardı.

<haber-dikey:1284599>

” OHAL’den önce Kolej Meydanı’ndan oluşturulan yürüyüş kortejleri, bu yıl da ‘yasak’ gerekçesi ile yapılamadı. Meydanda buluşan kadınlar; ekonomik kriz ve işsizliğe isyan etti; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvalarına karşın “Fetvalar sizin, sokaklar bizim” sloganlarını attı.

Bundan tam 162 yıl önce, Newyork’ta, eşit işe eşit ücret, 8 saatlik işgünü ve insanca çalışma koşulları talebiyle greve çıkan dokuma işçisi kadınların canları pahasına kazandıkları gün olan 8 Mart’ta kadınlar alanları yine bırakmadı. OHAL öncesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Kolej Meydanı’ndan yapılan kortejlerinin, Sakarya Meydanı’na yürümesi simgeleşmişti. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL ile Ankara Valiliği tarafından bu simgeye yasak getirilmişti. Kadınlara kutlama alanı olarak Kolej Meydanı yakınındaki Kurtuluş Parkı’nı işaret etmişlerdi. Sokağa çıkan kadınlar, polislerce darp edilerek gözaltına alınmıştı. OHAL’in kaldırılması sonrası ilk 8 Mart’ta da yürüyüş kortejleri yapılamadı. Kortejler, Sakarya Meydanı yakınında birleşti. Kadınlar, polis aramasını atladıktan sonra alana ‘koşarak’ girdi. Alanda sık sık,“ Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop. İnadına isyan, inadına isyan, inadına özgünlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgün olsa” sloganları atıldı.

‘Grevdeyim şekerim’
Bu yıl en büyük vurgusu ‘ekonomik kriz’ ve ‘işsizlik’ oldu. Kadınlar, “Her 10 kadından 7’si işsiz. Kadınlar güvencesiz”, “Kadınlar haklarını ve yaşamlarını seçemiyor”, “Eşit işe eşit ücret” ve “Krize ve eşitsizliğe karşı gücümüz birliğimiz”, “Gözlerin kal der gibi gibi ama grevdeyim şekerim” pankartları taşıdı. Kadınların, eylemdeki bir diğer vurgusu ise feminizmi ‘ahlâksızlık’ olarak nitelendiren Diyanet İşleri Başkanlığı’na oldu. Kadınlar, Dinayet’e tepkisini “Fetvalar sizin, sokaklar bizim” diyerek gösterdi.
‘Mutluluktan ölüyoruz’

Kadınlar; cinayete, taciz ve tecavüze, kadın düşmanlarına, “Bu saatte dışarıda ne işin var” diyenlere, etek boyuna karışanlara, “kadının yeri” diyenlere, kadın bedeninde tahakküm kurmak isteyenlere karşı da ses çıkardı. Kadınlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun önceki gün yayımladığı “İstatistiklerle Kadın 2018” bültenine de “Evli kadınlar mutluymuş. Mutluluktan ölüyoruz” diyerek, karşılık verdi.
‘Bi seksüelim, bi seksüelim anlatamam’ LGBTİ+ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks) bireyler de LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılığa, ötekileştirmeye, baskı ve şiddete isyan etti. Bayrakları ile alana gelen LGBTİ+ bireyler, “Maskulenlik, yalnızca erkeğe atfedilen anlam değildir”, “Öyle de bir kadın-adamım”, “Evlilik, heteroseksüellik üzerinden cinsel ve politik baskıyı yeniden üretir”, “Kahrolsun! Biyolojik ve heteroseksist aile determinizmi”, “Yaşasın queer aileler”, “Biseksüelim, biseksüelim anlatamam” dövizleri taşıdı.


‘Eşit işe eşit ücret istiyoruz’
Ankara Kadın Platformu öncülüğünde okunan açıklamada ise eşitsizlik, şiddeti ve sömürüye karşı dayanışma vurgusu yapıldı. Ücret eşitsizliklerinin artmasıyla kadınların yoksullaştırıldığı belirtilen açıklamada, “AKP iktidarı eliyle, bu saldırılar milliyetçi ve muhafazakar politikalarla katlanarak sürdürülüyor. Kadınları ekonomik olarak zayıflatan, aileye bağımlı hale getiren, sadakaya, sosyal yardıma muhtaç bırakan düzeninizi kabul etmiyoruz. İnsanca yaşamak için güvenceli çalışma hakkımızı, eşit işe eşit ücret hakkımızı, sendikalarda örgütlenme hakkımızı, çocuk ve yaşlı bakımının kamusallaşmasını talep ediyoruz” denildi.


‘Eşitsizliklere rağmen ısrarla var olacağız’
“Erken yaşta evlilik diye bir şey yoktur, çocuk istismarı vardır” vurgusunun yapıldığı açıklamada, “9 yaşında çocuk evlenebilir” diyen, çocuk yaşta doğum yapanları gizleyen, Ensar’ı aklayan, tecavüzcülere, katillere iyi hal indirimleri uygulayan gerici erkek egemen düzene izin verilmeyeceği de belirtildi. Kadınların hayatın her yerinde olduğunu ve yaşamın bütün zorluklarını sırtlandıkları kaydedilen açıklamada, “Maruz kaldığımız bütün eşitsizliklere rağmen inatla ve ısrarla var olduğumuzu ve var olmaktan asla vazgeçmeyeceğimizi hatırlatıyoruz. Hayatımıza, bedenimize, emeğimize ve kimliğimize yönelik saldırılara ve kahkahalarımızı çalmak isteyenlere inat, zulmün karşısında gülümseyerek bu gidişatı durduracağız” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, erkek egemen kapitalist düzene karşı direnişe devam edileceği mesajı verildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler